Spanplafond verlichting: Enkele tips voor het kiezen van het juiste verlichte spanplafond

BINT® biedt een reeks plafondoplossingen, waaronder een verlicht spanplafond, die zorgen voor een gelijkmatige, egale lichtverdeling over de hele ruimte. Een verlicht spanplafond is een nieuwe en zeer interessante trend in de interieurverlichting. Het belangrijkste voordeel van dit type verlichting is de afwezigheid van verblinding, aangezien de lichtbronnen over een groot gebied zijn verspreid en achter het materiaal verborgen zijn. 

Een verlicht spanplafond gebruikt gewoonlijk als achtergrondverlichtingsbron LED’s van lage of gemiddelde helderheid (5 tot 50 lumen) die op strips of modules zijn geplaatst. Aangezien het verlichte oppervlak een groot oppervlak beslaat, is dergelijke verlichting met laag vermogen de beste keuze.

spanplafond lumina met LED verlichting in een zeer modern kantoor

Wat is een spanplafond of spanwand?

Een spanplafond is een kunststof doek (bestaande uit polyester of PVC) die van een bijzondere coating is voorzien. Het is een van de oudste technieken in binnenhuisarchitectuur. In veel landen door de eeuwen heen was het ophangen van een stof onder het plafond populair. De oude Romeinen gebruikten zijde, de Egyptenaren – vlas, terwijl de Armeniërs de voorkeur gaven aan katoen.

Een spanplafond wordt aangebracht onder een bestaand plafond, waardoor deze volledig uit het zicht verdwijnt. Met behulp van systeemprofielen, die aan de wanden worden bevestigd, wordt het doek opgespannen (vandaar de naam spanplafond). Hierdoor krijg je een volledig nieuw plafond dat niet te onderscheiden is van een ”gewoon” gipsplafond. Een spanplafond kan op twee verschillende manieren worden aangebracht en bestaat ofwel van PVC ofwel van polyester.

Verlicht spanplafond prijs aanvragen?

Vraag een offerte aan voor een spanplafond bij BINT® en samen bekijken we hoe we jouw renovatie wensen het beste kunnen beantwoorden.

spanplafond logo bint

Wat is een verlicht spanplafond?

Een verlicht spanplafond is de ideale manier om uw ruimtes te verlichten. Door gebruik te maken van een lichtdoorlatend materiaal van vele vierkante meters groot met een backlight systeem kan een verspreide, uniforme en ontspannende verlichting van de binnenruimte worden gecreëerd. Verlichte spanplafonds zijn een veelzijdige en duurzame manier om gezellige maar ruime interieurs te creëren.

Een verlicht spanplafond kan gepersonaliseerde vormen hebben en zelfs voorzien zijn van verschillende afbeeldingen naar keuze. Op die manier kunnen ze het algemene ontwerp van een ruimte veel meer beïnvloeden dan andere verlichtingsarmaturen. Vanuit het oogpunt van verlichtingsontwerp moet het uniforme licht worden aangevuld met spots of lampen die de aandacht kunnen vestigen op bepaalde gebieden of objecten.

De verlichting achter het spanplafond kan worden geregeld met ‘intelligente’ automatische dimfuncties, mogelijkheden voor kleurverandering en dynamisch wit en meer. Door gebruik te maken van witte LED’s met verschillende kleurtemperaturen is het mogelijk om overdag een heldere, koele verlichting te creëren die naarmate de avond vordert geleidelijk overgaat in warmer, zachter licht.

BINT® biedt het volledige dienstenpakket van lichtstudies en plaatsbeschrijving tot volledige installatie.

TENSION® Lumina

TENSION® Lumina is speciaal ontwikkeld om te voldoen aan de behoeften van particulieren en professionals, of dit nu voor woonkamers of voor vergaderzalen is, een TENSION® Lumina verlicht spanplafond of spanwand past perfect in het interieur van elke ruimte.

Waar kan een verlicht spanplafond geplaatst worden?

Een verlicht spanplafond kan worden gebruikt in veel verschillende ruimten in verschillende sectoren of voor persoonlijk gebruik.

Waar een verlicht spanplafond of spanwand gebruikt kan worden:

 • Eetkamer
 • Woonkamer
 • Vergaderzaal
 • Showroom
 • Receptieruimte
 • Kantoren
 • Casino’s
 • Conferentiezalen
 • Lobbies van hotels
 • ….

Voordelen verlicht spanplafond of verlicht wand

Een verlicht spanplafond veranderd een gewoon plafond in een spectaculair verlichtingsdisplay. Niet alleen biedt het ultieme verlichting in uw ruimtes, maar het biedt een verscheidenheid aan andere voordelen aan:

 • Verdeeld gelijkmatig licht in uw ruimtes;
 • Grote keuze aan verschillende kleurschakeringen;
 • Afdrukmogelijkheden;
 • Biedt integratiemogelijkheden van verschillende soorten verlichting.

Een verlicht spanplafond van BINT® kan alleen maar voordelen opleveren voor uw huis, kantoren, medische praktijken en vele andere ruimten.

Verlicht spanplafond prijs aanvragen?

Vraag een offerte aan voor een spanplafond bij BINT® en samen bekijken we hoe we jouw renovatie wensen het beste kunnen beantwoorden.

spanplafond logo bint

Enkele tips over hoe je het juiste verlichte spanplafond voor je ruimte kiest

1. Kies het juiste type spanplafond

Wanneer een spanplafond een doorschijnend materiaal gebruikt om de LED lichtbronnen te bedekken, is het belangrijk rekening te houden met de lichttransmissie. Bij het kiezen van een lichtbron moet je rekening houden met de lichtdoorlatendheid. Als je bijvoorbeeld 5000 lumen nodig hebt voor een woonkamer van 20 m², moet de lichtstroom van de leds achter een doorschijnend materiaal met een lichtdoorlatendheid van 50% 10000 lm zijn.

Als je een bedrukt beeld op het plafond gebruikt, moet je kleuren vermijden die erg absorberend zijn, zoals zwart of donkergrijs, warme kleuren geven de beste resultaten.

2. Kies de optimale afstand tussen de LED’s en het spanplafond

Een verlicht spanplafond moet een gelijkmatige verlichting hebben, zonder hotspots of donkere gebieden; deze gelijkmatigheid is de aantrekkelijkheid van deze verlichtingsmethode. Om dit te bereiken, moeten de LED’s gelijkmatig achter het doorschijnende materiaal worden verspreid.

Aangezien de meeste LED’s een verlichtingshoek van 120 graden hebben, moet de afstand tussen elke LED-strip of module gelijk zijn aan de afstand tussen de LED’s en het spanplafond. Sommige speciale leds hebben een hoek van 180 graden en voor hen moet de afstandsverhouding 1,5 zijn.

3. Gebruik energie-efficiënte lichtbronnen

Kies LED modules of strips met een hoge energie-efficiëntie, ten minste 100 lm/w, zodat het spanplafond de hoogste lichtstroom heeft met het laagste energieverbruik.

4. Kies een LED-lichtbron met de juiste lichtopbrengst en het juiste aantal LED’s.

De verlichting door middel van spanplafonds kan verschillende toepassingen hebben, mensen leiden, bepaalde zones benadrukken of een bepaalde designtrend uitdrukken en tegelijk zorgen voor een sfeerverlichting, een algemene verlichting of zelfs een werkplekverlichting.

5. Gebruik LED modules of strips met de beste lichtkwaliteit, spectrum en kleurweergave-index.

Omdat voor spanplafonds veel LED’s nodig zijn, moeten ze gemakkelijk te installeren zijn en ook zo weinig mogelijk hulpstukken gebruiken, bijvoorbeeld draden, connectoren, schroeven of transformatoren.  Voor grote oppervlakken raden wij vierkante of rechthoekige LED modules van ten minste 25 cm breed aan, omdat deze gemakkelijker gelijkmatig te plaatsen zijn, in vergelijking met LED strips.

6. Installeer LED modules of strips met de langste levensduur, de laagste kleurverschuiving en het beste lumenbehoud.

Als het spanplafond bedoeld is voor algemene verlichting, raden wij lichtbronnen aan met een hoogwaardig spectrum en een CRI van minimaal 90.

Al deze informatie kan overweldigend zijn, wat kan resulteren in het kiezen van de verkeerde LED’s, verkeerde grootte en laat je met een slechte verlicht spanplafond. Je kan op BINT® rekenen voor al jouw zorgen en vragen over verlichte spanplafonds. Neem vandaag nog contact met ons op en samen gaan we op zoek naar het beste verlichte spanplafond voor uw ruimte en ontvangt u een gratis offerte.

Wat is de prijs van een verlicht spanplafond of spanwand?

De prijs van een spanplafond varieert en hangt sterk af van het soort spanplafond je kiest voor je woning of commerciële ruimte. Een standaard spanplafond of spanwand begint vanaf €75, uiteraard hangt de effectieve prijs van een spanplafond of spanwand sterk af van heel wat factoren.

De verschillende factoren dat een invloed heeft op de prijs van een spanplafond of spanwand:

 • Materiaal van het spanplafond of spanwand (antibacteriële stof, bedrukte stof, akoestische stof met akoestische opties, lichtdoorlatend stof enz.)
 • Oppervlakte van het spanplafond of spanwand
 • Verlichtingskeuze
 • Gekozen kleur van het spanplafond of spanwand
 • Moeilijkheidsgraad van het plaatsen van een spanplafond of spanwand (zoals bogen, balken, enz.)

Waarom voor BINT® kiezen

Kiezen voor BINT® betekent kiezen voor de meest kwalitatieve, milieuvriendelijk producten. Daarbovenop krijg je een team dat zich volledig inzet voor de inrichting of renovatie van jouw huis.

Met een spanplafond of spanwand in jouw huis kan je uit talloze opties kiezen. Afgestemd op de look van het interieur van jouw huis. Denk maar aan een wand met een elegante print in jouw slaapkamer. Een verlichte koepel in jouw woonkamer, een strakke witte spanplafond in jouw keuken, of misschien een combinatie van de vermelde opties. BINT® maakt het allemaal mogelijk!

Benieuwd naar de prijs voor het plaatsen van een spanplafond of spanwand in jouw appartement? Contacteer BINT® en krijg een gratis offerte voor jouw woning, kantoor of commerciële ruimte.

Kleine professionele tip voor spanplafonds of spanwanden

Een nieuw spanplafond is een keuze die zorgvuldig moet worden overwogen. Onze experts zullen je helpen in dit proces. Zij zullen ervoor zorgen dat het spanplafond perfect in jouw huis past en jou bijstaan bij de keuze van jouw spanplafond of spanwand.

Verlicht spanplafond prijs aanvragen?

Vraag een offerte aan voor een spanplafond bij BINT® en samen bekijken we hoe we jouw renovatie wensen het beste kunnen beantwoorden.

spanplafond logo bint