Vaak gestelde vragen

Spanplafond

Een spanplafond is een kunststof doek (bestaande uit polyester of pvc) die van een bijzondere coating is voorzien. Het wordt aangebracht onder een bestaand plafond, waardoor deze volledig uit het zicht verdwijnt. Met behulp van systeemprofielen, die aan de wanden worden bevestigd, wordt dit doek opgespannen (vandaar de naam spanplafond). Hierdoor krijgt u een volledig nieuw plafond dat niet te onderscheiden is van een “gewoon” gipsplafond.

Afgezien van de wijze van spannen zijn er nog meer verschillen tussen een spanplafond van pvc en een spanplafond van polyester:

 • Kleur
  Een standard pvc spanplafond heeft een glanzende kleur. een standaard polyester spanplafond is matte en lijkt erg op een perfect gepleisterd (gyproc) plafond maar zonder de nadelen ervan. Uiteraard is een spanplafond ook verkrijgbaar in kleuren, prints, verlichting en tal van andere afwerkingen.
 • Naden
  Een pvc spanplafond of -wand wordt meestal om de drie meter afgedicht. hierdoor ontstaan zeer
  dunne (nauwelijks waarneembare) naden. Een polyester spanplafond heeft meestal een veel groter oppervlak, waardoor ook veel minder naden
 • De stabiliteit
  Pvc spanplafonds en -wanden zijn minder stabiel dan polyester spanplafonds. Dit betekent dat de kans op scheuren groter is bij een pvc spanplafond dan bij een polyester spanplafond. Hanglampen en spots zijn ook makkelijker te installeren met een spanplafond van polyester. Het is eenvoudiger om gaten te maken voor de lampen en spots.

Het plaatsen van een spanplafond is niet een eenvoudig proces en vereist ervaring en deskundigheid. Wanneer je dus overweegt om een spanplafond of spanwand te laten plaatsen, kan je dit het beste overlaten aan de professionals. 

Het kan echter geen kwaad om meer vertrouwd te raken met het proces. In dit artikel geven wij wat meer informatie over hoe we een spanplafond plaatsen en uiteraard een aantal spanplafond voordelen.

 • De installatie van de structuur zelf wordt uitgevoerd zonder dat het bestaande plafondoppervlak moet worden hersteld.

Dit is vooral een goede oplossing voor mensen die de look van hun plafond willen veranderen zonder het bestaande plafond te herstellen. 

 • De installatie van een standaard spanplafond met een oppervlakte van 40m2 neemt niet meer dan 1 dag in beslag.

Op deze manier hoef je niet meer constant werkmannen over de vloer te hebben! BINT® is binnen en buiten voor je het weet! In slechts 1 dag kunnen wij de look van jouw ruimtes transformeren met een spanplafond of spanwand.

 • Warmte- en geluidsisolatie dankzij het luchtkussen (hoogte vanaf 3 cm) tussen het plafond en het doek.

Door de kleine ruimte tussen het oorspronkelijke plafond en het nieuwe spanplafond heeft u de ruimte dus duidelijk kleiner gemaakt waardoor de warmte beter behouden blijft in de ruimte. BINT® voorziet u van de beste adviezen en tips, neem zeker contact met ons op voor al uw vragen en zorgen. 

 • Een verscheidenheid aan kleuren en soorten plafondoppervlakken (mat, satijn, glans, spiegel, enz.)

Waardoor het mogelijk is de meest gedurfde ontwerpoplossingen te implementeren, bijvoorbeeld het creëren van bogen, tenten, bogen, multi-tier plafonds, plafonds met gedrukte afbeeldingen. Bovendien maakt het ontwerp van spanplafonds het mogelijk om eventuele technologische elementen (ventilatie, draden en kabels) te verbergen.

 • De levensduur van de plafondconstructie is zeer lang.

BINT® biedt een garantie voor het gevestigde spanplafond van 10 jaar.

 • Gecertificeerde spanplafonds zijn brandveilig en niet schadelijk voor de menselijke gezondheid
 • Het materiaal van spanplafonds is mechanisch sterk.
 • Een spanplafond kan worden gebruikt in het temperatuurbereik van -50 ° tot + 50 ° C.
 • Polyester spanplafonds blijven altijd strak gespannen en wordt niet beïnvloed door temperatuursveranderingen in de omgeving van de ruimte.
 • De plafonds kunnen gemakkelijk worden gedemonteerd en opnieuw geïnstalleerd zonder verlies van operationele en esthetische eigenschappen.
 • In vergelijking met de traditionele soorten plafonds vereist de installatie van spanplafonds in ruimten met meer hoeken specifieke kennis en apparatuur, waardoor het niet eenvoudig is om ze zelf te installeren.
 • Een spanplafond is zeer duurzaam en kan een hele generatie lang in uw interieur meegaan, dit betekent echter niet dat het bestand is tegen perforaties. Er mogen geen scherpe voorwerpen in de buurt van een spanplafond komen. 
 • Verlaagde plafonds worden over de gehele omtrek van de ruimte bevestigd, dus het is belangrijk om de omtrek goed op te meten en het karkas te kiezen. Als de omtrek verkeerd wordt opgemeten, kan het spanplafond niet het gewenste resultaat opleveren.

PVC Spanplafond

Het pvc spanplafond wordt ook wel warm spanplafond genoemd. Deze naam heeft alles te maken met de methode waarop het pvc doek gespannen wordt. Bij deze methode wordt eerst het pvc doek (los) aangebracht en vervolgens opgespannen. De spanning wordt bereikt met behulp van een warmtekanon. Het warmtekanon verwarmt het pvc doek tot wel zestig graden celsius. Omdat een spanplafond bestaande uit polyester tot 90% beter is voor het milieu, plaatsen wij uitsluitend polyester spanplafonds en -wanden.

 • Een verscheidenheid aan opties beschikbaar in verschillende vormen, kleurencombinaties. het biedt ook de optie aan om 3D vormen toe te passen in uw ruimtes (op uw plafond of aan uw wanden).
 • Biedt zowel een glanzend glanzende als een matte afwerking, het is echter meer bekend om zijn glanzende afwerking.
 • De installatie kan alleen worden uitgevoerd met een speciaal warmtepistool en is moeilijk uit te voeren in een ruimte waar de temperatuur niet optimaal is voor de installatie van een PVC spanplafond.
 • Een van een pvc spanplafond nadelen is dat het gevoelig is voor temperatuursveranderingen.

Polyester Spanplafond

Een spanplafond of -wand van polyester wordt ook wel een koud spanplafond genoemd. Een polyester spanplafond wordt bij kamertemperatuur geïnstalleerd. U hoeft de ruimte dus niet te verwarmen. Het doek van een polyester spanplafond wordt met speciaal spanmateriaal en profielen van het midden naar de zijkanten toe opgespannen.

 • Er is geen warmte nodig om een spanplafond te installeren.
 • Er hoeven geen meubels uit de ruimte verwijderd te worden om een polyster spanplafond te plaatsen.
 • Een polyester spanplafond biedt vele mogelijkheden zoals bedrukking, een backlit systeem, ledstrips geïntegreerd en diverse andere verlichtingen.
 • Een polyester spanplafond of spanwand kan in praktisch. dag geplaatst worden.
 • Polyester spanplafonds zijn milieuvriendelijk.
 •  
 • Biedt zowel een glanzend glanzende als een matte afwerking, het is echter meer bekend om zijn glanzende afwerking.
 • Een van een polyester spanplafond nadelen is dat het niet zo veel water zal kunnen “opvangen” (in geval van bijvoorbeeld een waterlek onder het spanplafond) als een PVC spanplafond.
 • Een van een pvc spanplafond nadelen is dat het gevoelig is voor temperatuursveranderingen.

Spanplafond onderhoud

Een polyester spanplafond van TENSION® is speciaal behandeld met een PU-coating, waardoor deze onderhoudsarm zijn. Deze behandeling heeft nog tal van andere voordelen, waaronder: vocht- en schimmelwerend, antistatisch, uv bestendig en vooral duurzaam. Bovendien voldoen onze spanplafonds aan de strengste brandnormen en zijn onbeperkt in kleuren en afwerkingen verkrijgbaar.

Neen, het materiaal dat BINT® gebruikt gebruikt is antistatisch en trekt dus geen stof aan.

Je kunt het beschadigen, zoals scheuren, voorkomen door onderstaande tips in acht te nemen:

 • gebruik nooit schurende middelen
 • nooit kokend water gebruiken
 • geen stofzuigers
 • nooit scherpe voorwerpen
 • voorkom teveel drukbelasting

Een spanplafond onderhouden is niet al te moeilijk en geeft weer een nieuwe, frisse uitstraling.

Een spanplafond of -wand dat door een gespecialiseerde installateur wordt geïnstalleerd, kan na verloop van tijd niet doorzakken.

Spanplafond Installatie

1 Voorbereiding van de kamer

De kamer hoeft niet helemaal leeg gemaakt te worden. Misschien moet je een beetje ruimte maken, maar verder is er geen voorbereiding van de kamer nodig zodat we een spanplafond plaatsen. Wij kunnen min of meer meteen met de installatie beginnen!

2. Laser wordt uitgezet

Eerst nemen we metingen van de ruimte. Een spanplafond plaatsen vereist nauwkeurigheid en deskundigheid. Het is zeer belangrijk dat de metingen correct en nauwkeurig worden uitgevoerd. Daarom kan je dit het beste overlaten aan experts. De laser die wordt uitgezet zal de installateurs helpen om te bepalen waar de profielen moeten worden geplaatst en om ze correct en recht te installeren.

3. Plaatsing van profielen om het plafond te verlagen

Nadat de kamer is opgemeten en de laser is uitgezet, worden er profielen aan het plafond geplaatst, waardoor het plafond wordt verlaagd. 

4. Voorbereidingen worden getroffen om verlichtingsarmaturen en andere technieken later te bevestigen

Lichtarmaturen en andere systemen zoals rookmelders, luidsprekers, ventilatiesystemen en andere worden aan het oude plafond bevestigd om een naadloze afwerking te creëren wanneer het nieuwe plafond wordt geplaatst. Al deze systemen en de bijbehorende kabels worden netjes weggewerkt achter het spanplafond. Als er ooit onderhoud moet worden uitgevoerd, kan het gemakkelijk worden opengemaakt (door ons) en weer op zijn plaats gezet voordat u het weet. 

5. Spanplafond plaatsen in de profielen

Vervolgens zal het spanplafond aan het frame worden bevestigd. Dit vereist precisie en deskundigheid. 

6. Verlichten en andere technieken worden geplaatst

Alle verlichtingsarmaturen en andere technieken worden dan geplaatst en aangesloten op de elektriciteit.

Het maakt niet uit hoe gescheurd of versleten uw oude plafond is. door het plaatsen van een spanplafond wordt dit volledig weggewerkt. In een mum van tijd heeft u een glad spanplafond met een perfecte afwerking in de plaats. Het hangt uiteraard af van de oppervlakte, maar het is bijna altijd mogelijk om een spanplafond binnen één of twee dagen compleet te plaatsen en af te werken.

Neen! de installatie van een spanplafond of -wand vereist geen enkele aanpassing van het bestaande plafond. Het wordt snel en eenvoudig geïnstalleerd zonder dat het nodig is het bestaande oppervlak te schuren of te egaliseren, aangezien we het compleet bedekken.

Spanplafonds en -wanden worden in de eindfase van uw renovatie geïnstalleerd, ongeacht u dit als volledig plafond gebruikt of als decoratieve wandbekleding.

Alle bestaande verlichtingsarmaturen kunnen na de plaatsing opnieuw worden geïnstalleerd in ons TENSION® spanplafonds en print wanden. Lampen, waaronder hangende kroonluchters, ventilatiesystemen, sprinklers, camera’s en luidsprekers worden stevig aan het frame bevestigd via het gespannen plafond of wand.

Spanplafond Afwerking

Een spanplafond van pvc kan niet worden overschilderd terwijl dit bij een spanplafond van polyester dat wel mogelijk is. In de praktijk komt het echter zelden voor dat een spanplafond wordt overgeschilderd. Spanplafonds op zichzelf zijn in veel verschillende kleuren, prints en uitvoeringen verkrijgbaar. Een spanplafond is namelijk een eindproduct, eens dit geplaatst wordt moer er niets meer aan gedaan worden. Handig toch? 

Het maakt niet uit hoe oud en versleten het originele plafond is. Door het plaatsen van een spanplafond ziet u daar helemaal niets meer van. Qua afwerking ziet het spanplafond er volledig uit als een nieuw en professioneel gestucct plafond, waarbij het oude plafond volledig is weggewerkt. Het feit dat de meeste leveranciers 10 tot 15 jaar garantie geven op een spanplafond zegt genoeg over de kwaliteit ervan.

Als je leidingen en kabels onder het plafond door hebt lopen kun je deze eenvoudig wegwerken onder het spanplafond. Bijkomend voordeel is dat je er ook eenvoudig weer bij kan als er een storing is of iets dergelijks. Het handigst is het om de kabels door een buis te laten lopen. Je hoeft het doek dan alleen maar in een klein hoekje los te maken om bij de leidingen te kunnen als dat nodig is.

Als je een plafond hebt met een breedte van 5,10 meter of minder zijn er nooit naden zichtbaar. Als je een breder plafond hebt, krijg je een of meer naden te zien, maar deze zijn zo dun dat ze met het blote oog nauwelijks opvallen.

Een spanplafond uit polyester blijft perfect gespannen, ongeacht de temperatuur of de temperatuurschommelingen. Dit geldt zowel in de winter als in de zomer.

Een spanplafond of -wand dat door een gespecialiseerde installateur wordt geïnstalleerd, kan na verloop van tijd niet doorzakken.
 

Spanplafond Kost

 • Materiaal van het spanplafond of spanwand (antibacterieel, bedrukt, akoestisch met akoestische opties, lichtdoorlatend enz.)
 • Oppervlakte van het spanplafond of spanwand
 • Verlichtingskeuze
 • Gekozen kleur van het spanplafond of spanwand
 • Moeilijkheidsgraad van het plaatsen van een spanplafond of spanwand (zoals bogen, balken, enz.)

De prijs van een spanplafond varieert en hangt sterk af van het soort spanplafond je kiest voor je woning of commerciële ruimte. Een standaard spanplafond of spanwand begint vanaf €75, uiteraard hangt de effectieve prijs van een spanplafond of spanwand sterk af van heel wat factoren.

Het ligt er natuurlijk aan hoeveel schade het oude plafond precies heeft, maar als dit oude plafond gestuct moet worden zal dit behoorlijk wat kosten om te renoveren. Voor dit bedrag kun je gemakkelijk een standaard Tension® Essentials spanplafond laten plaatsen dat bovendien ook nog veel sneller geplaatst is dan dat het oude plafond gerenoveerd is.

De prijs voor een polyester spanplafond start vanaf 75 euro per vierkante meter, voor een complete afwerking van uw plafond. Een gestuct- of gyproc plafond kost doorgaans 45 euro per vierkante meter. Echter ben je met een gestuct- of gyproc plafond nog niet klaar na het plaatsen van het gipswerk. Deze moeten vervolgens altijd afgewerkt worden met bijkomend pleisterwerk en schilderwerk. Wat de totaalprijs per vierkante meter al snel tussen 100 euro en 135 euro brengt.

We komen langs om met je mee te denken en alles op te meten. op een veilige afstand en met de juiste bescherming. Wij staan voor een persoonlijke aanpak en een offerte opmaken is altijd gratis. Meer zelfs: indien u ervoor kiest om een spanplafond door ons te laten installeren, maken wij een gratis lichtplan op, waardoor uw ruimte de meest optimale verlichting zal krijgen.

Spanplafond Veiligheid

Spanplafonds en -wanden van pvc zijn door hun aard niet recycleerbaar. Spanplafonds en -wanden van polyester zijn echter wel voor 90% recycleerbaar en dus veel milieuvriendelijker.

Een spanplafond is een duurzaam product. De garantie die onze fabrikant op een spanplafond geeft, is vijftien jaar. Een spanplafond zal dus minstens zo lang meegaan. Bij normaal gebruik kunt u daar gemakkelijk nog vele jaren aan toevoegen.

Wij maken enkel gebruik van spanplafond materiaal geproduceert door onze europese fabrikant. Het materiaal dat BINT® gebruikt, voldoet dan ook aan strenge regels over de gezondheid en brandveiligheid. Onze spanplafonds en -wanden van tension zijn voorzien van een brandwerende coating, waardoor het het nooit vlam kan vatten bij brand, maar enkel kan verpulveren.

De laatste jaren gaan de milieuaspecten steeds meer tellen in onze samenleving. veel mensen vinden het dan ook belangrijk dat de producten die ze kopen volledig hergebruikt kunnen worden om zo het milieu minder te belasten. We moeten helaas concluderen dat een spanplafond van pvc door zijn samenstelling niet te recyclen is. Dit is voor een groot deel op te lossen door een spanplafond van polyester te nemen. Deze zijn wel voor 90% recycleerbaar.

Spanplafond Isolatie

Over het algemeen wel! De sterkte van de isolatie is echter afhankelijk van verschillende factoren. Door te investeren in een gemakkelijk te installeren spanplafond (meestal in minder dan een dag), verbetert u ook uw isolatie, waardoor u mogelijk geld bespaart op verwarming. Neem contact met ons op voor meer informatie over uw specifieke situatie en behoeften.

Een spanplafond is volledig luchtdicht. Dat wil zeggen dat de warme lucht onder het spanplafond blijft circuleren. Met andere woorden, er is nauwelijks verlies. En dat is zeer gunstig voor uw energierekening. Het verlagen van uw plafond met een spanplafond is een goede manier om de oppervlakte die verwarmd moet worden drastisch te verkleinen.
Daarnaast heeft het spanplafond in combinatie met de ruimte tussen het spanplafond en het oorspronkelijke plafond ook een zekere isolerende waarde, maar deze is gering. Veel hangt af van het gebruikte isolatiemateriaal in het dak.

Ja! Akoestische spanwanden en spanplafonds zijn al een tijdje in opmars. Akoestische spanplafonds en spanwanden zijn een must geworden in alle soorten ruimtes. Ze worden niet alleen gebruikt in radiostations en studio’s, maar ook in woonkamers, ziekenhuizen, scholen, restaurants, kantoren en vele andere ruimten!

Akoestische spanplafonds of akoestische spanwanden dragen bij aan de akoestische isolatie van elke ruimte of dit nu voor een kledingzaak, tandartspraktijk of uw woonkamer is. Een akoestisch spanplafond of -wand kan overal worden geplaatst en kan uw dagelijks leven verbeteren.

Een ander voordeel van spanplafonds is dat je de akoestiek in een ruimte behoorlijk kunt verbeteren. Als bijvoorbeeld stemmen met een echo klinken, of je moet de tv steeds harder zetten of je hoort een hinderlijke galm dan kun je dit optimaliseren door het laten plaatsen van een Tension® Whisper spanplafond of spanwanden. Dit is een speciaal type spanplafond of spanwand dat hinderlijke geluiden absorbeert en dempt. Hierdoor wordt de akoestiek in de kamer behoorlijk beter en neemt het woon- en leefklimaat in de ruimte in grote mate toe.

Printwand

Met de nieuwe technologieën van digitaal printen is het nu mogelijk om allerlei soorten foto’s, afbeeldingen, teksten, tekeningen en kunst te hebben op uw wanden of plafond met behulp van een printwand. Nu kan u elke ruimte personaliseren met een bedrukt spanplafond of printwand die het uitzicht van uw interieur volledig verandert. Printwanden en bedrukte spanplafonds zijn op een essentieel decoratief element geworden om een originele ruimte te creëren.

Geen beperkingen meer in uw interieurinrichting met een TENSION®  Vivid printwand!

Natuurlijk. U kunt vele soorten verlichting in uw printwand laten integreren. Creëer een wow-effect en laat verlichting achter uw printwand plaatsen. Wilt u hier meer informatie over? Neem contact met ons op voor een vrijblijvende offerte!

Dat is het mooie van een printwand, het is geschikt voor elk type interieur in elke ruimte. Gebruik het in uw woonkamer of slaapkamer voor extra flair. Heb je een bedrijf en moet er wat leven in geblazen worden? Print uw logo of slogan op een printwand en laat het helemaal aansluiten bij de identiteit van uw bedrijf! De mogelijkheden zijn eindeloos met een TENSION® Vivid printwand van BINT®. Vraag vandaag nog een gratis offerte aan en ontdek de wereld van kleur.

Dit is afhankelijk van wat u wilt laten afdrukken en de soorten verlichting die u wilt combineren met uw printwand. Over het algemeen begint de prijs vanaf €75/m2.

Neem contact met ons op voor meer gedetailleerde prijzen of meer informatie en advies.

Verlichting

Net als bij een normaal plafond, kunt u verlichting aanbrengen in een spanplafond. Hiervoor worden gaten in het spanplafond gemaakt, zonder dat dit kans op scheuren geeft. Een van de andere voordelen van een spanplafond is dat u ook kunt werken met lichteffecten. In dit geval wordt de verlichting aangebracht tussen het bestaande plafond en spanplafond zelf.

Naast het verbergen van scheuren of barsten in een oud plafond, is een spanplafond een uitstekende manier om de verlichting in een kamer te veranderen en esthetisch aantrekkelijker te maken.

Spanplafonds bieden een ruime keuze aan kleuren en afwerkingen, zodat je stijlvolle renovaties en verbluffende lichteffecten kan creëren. Met of zonder een lichtdoorlatend doek, maken spanplafonds de integratie mogelijk van om het even welke verlichtingsbron, of het nu LED is of andere. Aangezien spanplafonds ook verkrijgbaar zijn in verschillende afwerkingen, is het mogelijk om daglicht- of sfeerverlichtingseffecten te verkrijgen.

Spanplafond met achtergrond verlichting

Voor een verlicht spanplafond plaatsen wij lichtbronnen tussen het oorspronkelijke plafond en het spanplafond. Daardoor gaat het licht door het plafond. Omdat er geen hanglampen of uithangende inbouwspots zijn, oogt de ruimte groter. Als je voor een dimschakelaar kiest, kan je de helderheid op elk moment aanpassen. Door LED-verlichting in verschillende kleuren te installeren, kan je de sfeer in de kamer variëren. De sky is de limit

Lichtpunten

Het is mogelijk de lamp van jouw keuze aan het spanplafond te bevestigen. In dit geval monteren wij eerst een onderconstructie, waaraan wij vervolgens jouw lamp bevestigen. Dit proces is mogelijk voor elk type lamp.

Inbouwverlichting

Door te kiezen voor inbouwspots hangt er geen licht aan het plafond, wat een strakke look geeft. Er zijn ook opties met een laag profiel, maar LED-inbouwspots zijn het populairst. Wij adviseren jou graag om een veilige installatie te garanderen.

Flexibele LED-strips

Flexibele LED-strips kunnen aan de zijkant van het spanplafond worden geïnstalleerd en zijn ideaal voor het creëren van indirecte verlichting. Ze zijn ideaal voor sfeerverlichting in slaapkamers en woonkamers, maar ook in vochtige ruimtes zoals keukens en badkamers. Anderzijds zijn ze ook geschikt voor gangen waar geen behoefte is aan directe verlichting, maar waar wel voldoende licht nodig is om veilig rond te lopen. Met deze indirecte lichtbron is het mogelijk om op vele manieren een bijzondere sfeer te creëren.

Uiteraard! Creëer een buitengewone omgeving in uw ruimte met een systeem met achtergrondverlichting. Een andere benaming hiervoor is een lichtbak met print.

Spanplafond of printwand plaatsen in mijn huis

Een spanwand of spanplafond plaatsen in jouw woning is zeer handig omdat het in vrijwel elke ruimte kan worden geplaatst. Van het plafond in de woonkamer tot de kleinste hoekjes in de gang!

Keuken renovatie voor en na spanplafond

Spanplafond of printwand plaatsen in mijn zaak of kantoor

De eindeloze mogelijkheden die een spanplafond biedt, betekenen dat u het kan personaliseren naar de stijl van uw bedrijf en het uw persoonlijkheid kunt laten weerspiegelen! Kies voor een lichtplafond of printwand  voor uw kantoor of winkel!

spanplafond spanwand frameview in de showroom van een moderne kledingwinkel spanplafond prijs