Plafond renoveren? Alles dat je moet weten over plafond renovatie!

Alle huizen hebben van tijd tot tijd renovatie nodig. Plafonds worden vaak over het hoofd gezien als het gaat om renovaties. Zelfs een klein scheurtje of wat verkleuring kan een teken zijn dat het tijd is om een plafond te renoveren en te repareren. Een woonruimte kan gemakkelijk worden opgefrist met het renoveren van uw plafond. Plafond renovatie hoeft niet stressvol, duur of tijdrovend te zijn!

In dit artikel bespreken we de soorten plafondbekleding, de tekenen waar je op moet letten als het tijd is om te renoveren en nieuwe innovatieve manieren om jouw plafond te renoveren. 

Plafond renovatie prijs aanvragen?

Vraag een offerte aan voor een spanplafond bij BINT® en samen bekijken we hoe we jouw renovatie wensen het beste kunnen beantwoorden.

spanplafond logo bint

5 plafond renovatie tekenen

Soms willen we niet toegeven dat ons plafond verouderd is en aan renovatie toe is. Maak je geen zorgen! Wij hebben 5 tekenen opgesomd waar je op moet letten! Zorg ervoor dat je hierop let en neem contact op met een professional om van elk vocht- of schimmelprobleem af te komen. Wat te doen als het probleem is aangepakt? Dan moet je BINT bellen! Wij zorgen voor een gloednieuw plafond dat betaalbaar is en kan worden aangepast aan jouw stijl. Bekijk hier al jouw mogelijkheden!

Video afspelen

Plafond renovatie teken: Veroudering

Veroudering is het meest voorkomende probleem als het gaat om plafonds. Naarmate plafonds en daken ouder worden, zijn ze minder goed bestand tegen de dagelijkse slijtage. Het kan ook zijn dat ze niet meer zo stevig zijn als ze ooit waren.

Let op scheurtjes of verzakkingen. Hoewel dit tekenen kunnen zijn van andere problemen die hieronder worden besproken, kunnen ze ook gewoon het gevolg zijn van veroudering.  Je kan scheuren verwachten vanaf drie jaar na bouw.

Sommige scheuren hoeven misschien niet gerepareerd te worden, maar je kan ze wel laten repareren om jouw plafond mooi te houden. Lees verder om jouw opties te ontdekken voor het renoveren van uw plafond!

Plafond renovatie teken: Barsten

Zoals hierboven vermeld, kunnen barsten een teken zijn dat jouw plafond aan het verouderen is. Maar het kan ook andere oorzaken hebben. Bijvoorbeeld, zelfs rolluik garagedeuren kunnen genoeg trillingen veroorzaken om nabijgelegen plafonds te doen barsten. 

Plafond renovatie teken: Vochtplekken

Water kan veel schade veroorzaken in daken en plafonds, vooral als het zich ophoopt. Controleer het plafond op tekenen van water, zoals watervlekken, die eruit zien als bruin omrande plassen, of druppels en lekken bij zware regenval.

Je moet dan het dak in gaan om te kijken waar het water vandaan komt. Als je geen zelfverzekerde klusser bent, moet een vakman dit werk en de daaropvolgende reparaties uitvoeren.  Zodra het onderliggende probleem is opgelost, kunt u alle visuele bewijzen van waterschade aanpakken, zoals het overschilderen van watervlekken. Lees verder om te zien wat jouw opties zijn om de zichtbare sporen van waterschade te verbergen.

Plafond renovatie teken: Schimmel

Te veel vocht kan leiden tot schimmelvorming op jouw plafond. Als schimmel zich eenmaal heeft vastgezet, kan het zich verspreiden en jouw huis nog meer schade toebrengen.

Schimmel is ook een gezondheidsprobleem. Het kan ademhalingsproblemen veroorzaken en in extreme gevallen zelfs leiden tot ziekenhuisopname en overlijden. Als je schimmel op het plafond ziet, laat de schimmel dan onmiddellijk verwijderen en pak de bron van het vocht aan. Eens dit gedaan is kan je beginnen nadenken aan manieren om het plafond terug proper en net te krijgen.

Plafond renovatie teken: Schilferende verf

Als het plafond vochtig is, kan de verf beginnen af te schilferen. Dit kan ook een teken zijn dat eerdere verflagen niet goed zijn aangebracht. Onderzoek waarom de verf afbladdert en los de problemen op voordat je het plafond renoveert. Wil je een betere optie voor plafondbekleding? Iets dat geen uren en uren nodig heeft om te drogen, één zonder geur en zonder rommel? Ontdek de nieuwe innovatieve manier om jouw plafond te bedekken! Ontdek de spanplafonds van BINT®

Soorten plafondmaterialen voor plafond renovatie

Veel huiseigenaren zijn op zoek naar manieren die het uiterlijk van typische vlakke plafonds kunnen veranderen om aantrekkelijk te worden tegen een lage kostprijs. Gelukkig biedt de markt verschillende opties voor plafondmaterialen, voor het inrichten van elke ruimte. Hier zijn de meest populaire plafondbekledingen.

Plafond stucen

Decoratief pleisterwerk, ook wel stucwerk genoemd. Plafond renovatie

Stucwerk wordt gemaakt van verwarmd gips, wordt het zacht en vormt water dat onmiddellijk verhardt tot gips. Dit materiaal wordt aangebracht op een houten basis of vezelplaat en dan opgehangen als een verlaagd plafond.

Dit type plafonds verbergt niet alleen de lelijke bouwstukken, ventilatiekanalen en afvoeren, maar zorgt ook voor een gladde afwerking.

Voordelen

 • Het zorgt voor een gladde, gelijkmatige afwerking en kan in de gewenste vorm worden gegoten.
 • Oppervlak wordt geschilderd.
 • Het is licht van gewicht.

Nadelen

 • Vatbaar voor schade door insecten.
 • De mengprocedure ter plaatse is lang en slordig.
 • Bij het aanbrengen wordt veel van het mengsel verspild.
 • Vatbaar voor barsten.

Houten plafonds

Deze kunnen worden gerangschikt om verschillende patronen op het plafond te vormen. Over het algemeen passen ze goed bij een koel klimaat en zijn ze gemakkelijk te installeren met schroeven of spijkers.

Spanplafond installatie in eetkamer. Plafond renovatie. Plafond renoveren #Tension #Essentials #Renovatie #Spanplafond #LED-spots

Voordelen

 • Uniek ontwerp.
 • Afgewerkt op verschillende manieren of geschilderd voor de gekozen look.
 • Het behandelen van het materiaal verhoogt de levensduur.

Nadelen

 • Moeilijk te onderhouden door de gevoeligheid voor termieten.
 • Ouderwets
 • Thermische controle is nodig om de vochtigheidsgraad te minimaliseren.
 • Gevoelig voor fysieke veranderingen en kromtrekken na verloop van tijd.
 • Duur, dus niet ideaal voor commercieel gebruik.

Gipsplaten plafond

Gyproc plafond. Man bevestigd Gyproc platen aan het plafond en pleistert de naden en gaten. Plafond renoveren. Plafond renovatie

Gipsplafonds zijn opgebouwd uit gipsplaten, of zelfs plafondtegels. Het materiaal is verkrijgbaar in grote afmetingen van 600 mm × 600 mm. Het is gesteriliseerd calciumsulfaat, licht van gewicht en vrij gemakkelijk te installeren. 

Vaak geplaatst als vierkante planken worden ze allemaal ondersteund door een metalen frame. Plafonds van gipsplaat zijn geen eindproducten, ze worden afgewerkt met verf, een extra laag gips, behang of laminaat.

Voordelen

 • Kan in verschillende vormen worden geproduceerd.
 • Indien versterkt met glasvezel, isoleert het tegen warmte.
 • Relatief goedkoop.

Nadelen

 • Niet geschikt voor vochtige omstandigheden.
 • Moeilijk te vervormen tot verschillende vormen.
 • Is redelijk moeilijk om te recyclen, dus wordt vaak op stortplaatsen gegooid.
 • Het is geen eindproduct, het moet altijd worden afgewerkt met een of ander materiaal (zoals verf, behangpapier of zelfs gips).

Polyester spanplafond

Een spanplafond of een spanwand is een doek (van polyester of PVC) dat voorzien is van een speciale PU-coating. Het wordt geplaatst onder een bestaand plafond en is ontworpen om een plafond in slechte staat of beschadigd te verbergen zodat het volledig uit het zicht verdwijnt. Een spanplafond of -wand kan zeker en vast ook worden gebruikt om een ruimte te verfraaien. Dit doek wordt gespannen met behulp van profielsystemen, die aan de wanden worden bevestigd (vandaar de naam spanplafond). Zo krijgt je een volledig nieuw plafond en wand die niet te onderscheiden zijn van een “normaal” gipsplafond.

Wil je meer weten over een spanplafond of spanwand? Bekijk dan zeker ons artikel met meer uitleg.

spanplafond en spanwand essentials in een moderne keuken

Voordelen

 

 • De installatie van de structuur zelf wordt uitgevoerd zonder dat het bestaande plafondoppervlak moet worden hersteld.
 • Voordeliger dan alternatieven.
 • De installatie van een standaard spanplafond met een oppervlakte van 40m2 neemt niet meer dan 1 dag in beslag.
 • Warmte- en geluidsisolatie dankzij het luchtkussen (hoogte vanaf 3 cm) tussen het plafond en het doek.
 • Gecertificeerde spanplafonds zijn brandveilig en niet schadelijk voor de menselijke gezondheid
 • Het materiaal van spanplafonds is mechanisch sterk.
 • Een spanplafond is bestendig tegen een  temperatuurbereik van -50 ° tot + 50 ° C.
 • Een polyester spanplafond blijft altijd strak gespannen en wordt niet beïnvloed door temperatuursveranderingen in de omgeving van de ruimte.
 • De levensduur van de plafondconstructie is zeer lang.
 • Een verscheidenheid aan kleuren en soorten plafondoppervlakken (mat, satijn, glans, spiegel, enz.)

Nadelen

 • In vergelijking met de traditionele soorten plafonds vereist de installatie van spanplafonds in ruimten met meer hoeken specifieke kennis en apparatuur, waardoor het niet eenvoudig is om ze zelf te installeren.
 • Een spanplafond is zeer duurzaam en kan een hele generatie lang in uw interieur meegaan, dit betekent echter niet dat het bestand is tegen perforaties. Er mogen geen scherpe voorwerpen in de buurt van een spanplafond komen. 
 • Verlaagde plafonds worden over de gehele omtrek van de ruimte bevestigd, dus het is belangrijk om de omtrek goed op te meten en het karkas te kiezen. Als de omtrek verkeerd wordt opgemeten, kan het spanplafond niet het gewenste resultaat opleveren.

Plafond renovatie designs

Muren en vloeren krijgen alle aandacht, nietwaar? Urenlang discussiëren we over de kleur en afwerking van muurverf, of we keramische tegels moeten leggen of moeten kiezen voor tapijt, en hoe we ervoor kunnen zorgen dat onze muren en vloeren bij onze meubels passen om de perfecte look te krijgen. Het resultaat? Plafonds worden zo goed als genegeerd. Met een wit laagje plafondverf passen ze vrijwel overal bij…

…tenzij het plafond gebreken vertoont. Dan moeten we erover nadenken. Een plafond met een paar onvolkomenheden kan echt afbreuk doen aan een kamer. Hoe perfect het ontwerp ook is, een slecht plafond trekt de aandacht naar boven en verpest het effect. Hier sommen we een aantal plafondideeën op die gegarandeerd in elk interieur passen!

Inbouwverlichting installeren

Inbouwarmaturen zitten boven de vlakte van het plafond.  Als gevolg daarvan schijnt er geen direct licht op het plafond zelf.  Licht dat gereflecteerd wordt door de vloer, de muren en de meubels in een ruimte zal nog steeds het plafond raken, maar het licht zal diffuus zijn en wijd verspreid, waardoor schaduwen worden geëlimineerd (en dus onvolkomenheden verborgen blijven).

Inbouwverlichting heeft ook het visuele effect dat het plafond wordt verhoogd omdat er geen fysieke armatuur in de bovenste ruimte van de kamer zit, waardoor de ogen naar de muren en meubels worden getrokken in plaats van naar het plafond. Inbouwverlichting kan gebruik maken van CFL’s om energie te besparen; en, als extra bonus, is inbouwverlichting zeer gewild in nieuwere huizen, en zal zichzelf waarschijnlijk terugbetalen bij de verkoop van jouw huis.

spanplafond en spanwand tensio essentials in een woonkamer

Breng balken terug!

spanplafond sterile antibacterieel badkamer gent herenhuis foto.8

Zichtbare balken zijn een klassiek element van traditionele antieke constructies en hebben een dramatisch effect op de sfeer van een kamer. Deze plafondbehandeling is het overwegen waard als je voldoende plafondhoogte hebt voor de extra diepte van plafondbalken, en als je een rustiek thema nastreeft.

Faux balken moeten er structureel uitzien, ook al zijn ze dat niet. De meeste kant-en-klare nepbalken hebben een U-vormig profiel; ze kunnen van hout of kunststof zijn, met verschillende oppervlaktebehandelingen (ruw gezaagd, verweerd, enz.) beschikbaar. Een bekwame timmerman kan ter plaatse ook een faux-balk maken van dik massief timmerhout. Bij beide opties is het belangrijk dat de balken zorgvuldig worden geïnstalleerd en dat er geen verraderlijke openingen zijn (bijvoorbeeld tussen de balk en het spanplafond) die op vervalsing duiden.

En het positieve hieraan is dat het perfect kan worden geïntegreerd met een spanplafond. Je kan jouw moderne witte spanplafond combineren met autenthieke rustieke houten balken. 

Bedrukt plafond

Verbaas jouw gasten en familieleden met een bedrukt spanplafond. Met een bedrukt plafond van BINT® kan elke afbeelding, patroon of ontwerp op jouw plafond worden aangebracht. Een plafondrenovatie is nog nooit zo eenvoudig geweest als met een spanplafond! Ga een stapje verder en kies om er akoestische eigenschappen in te laten integreren. Op deze manier is het niet alleen visueel aantrekkelijk, maar heeft het ook de functie om de akoestiek van jouw ruimte te bevorderen.

Bedrukt lichtplafond met design

Soorten spanplafonds en printwanden voor plafond renovatie

 • Standaard spanplafond of spanwand
 • Bedrukt spanplafond of spanwand
 • Akoestisch spanplafond of spanwand
 • Spanplafond of spanwand met achterliggende LED verlichting
 • Antibacterieel spanplafond of spanwand
 • Spanwand of spanplafond voor video projectie
 • Hangend spanplafond of een spanwand in een frame verwerkt

BINT® biedt een brede keuze aan soorten spanplafonds aan. Met ons TENSION® gamma van spanplafonds en -wanden bieden wij een op maat gemaakte oplossing voor ieder interieur.

TENSION® Essentials - Een basis spanplafond of spanwand voor plafond renovatie

TENSION® Essentials bestaat uit een groot canvas uit 100% polyester dat in elk interieur kan worden toegepast, van woonkamer tot kantoorruimte. Dit premium gamma spanplafonds komen in een aantal standaardkleuren namelijk: wit, zwart en gebroken wit.

spanwand in een moderne slaapkamer met print van bomen

TENSION® Whisper - Een akoestisch spanplafond of spanwand voor plafond renovatie

TENSION® Whisper biedt die extra kalmte en rust in jouw eigen omgeving, of dit nu op kantoor is of in jouw privéwoning. Kies voor een TENSION® Whisper spanplafond om de akoestiek van jouw ruimtes te verbeteren. Akoestische spanwanden of spanplafonds zijn niet enkele de beste keuze voor residentiële projecten zoals bv. de slaapkamer, home-cinema ruimte of jouw eigen bibliotheek. Ook voor commerciële omgevingen zoals callcenters, kantoorruimtes, vergaderzalen, geluidsstudio’s en zelfs televisiestudio’s is TENSION® Whisper een absolute aanrader.

BINT® biedt bovendien verschillende opties op het gebied van het verbeteren van de akoestiek in jouw ruimtes. Extra geluidsisolatie middels akoestische wol achter jouw spanplafond of spanwand is verkrijgbaar in verschillende diktes afhankelijk van jouw behoeften.

spanplafond en spanwand lumina strak LED verlichting in gallerij ruimte

TENSION® Motion - Projectie spanplafond of spanwand voor plafond renovatie

Jouw muren of plafonds als projectieoppervlak voor home cinema systemen, bedrijfspresentaties of spectaculaire lichtshows? Een TENSION® Motion spanplafond maakt het allemaal mogelijk. Glad en onkreukbaar, is het mogelijk om lichtshows, beelden, landschappen, foto’s, teksten en films te projecteren.

spanplafond en spanwand met print fotografie

TENSION® Sterile - Antibacterieel spanplafond of spanwand voor plafond renovatie

Een TENSION® Sterile spanplafond is speciaal ontwikkeld geweest voor de medische wereld en voor degene met smetvrees onder ons. Dit premium gamma spanplafonds is een antibacterieel spanplafond dat de vorming van bacteriën en vocht voorkomt. Wat ideaal is voor medische omgevingen zoals een dokterspraktijk, tandartspraktijk en ziekenhuizen maar kan zelfs ook worden toegepast in restaurant, wellness centers, kinderopvang en publieke scholen. Antibacteriële spanplafonds of -wanden kunnen vrijwel overal worden toegepast.

witte spanplafond standaard essentials in een moderne eetplaats met led verlichting spots

TENSION® Vivid - Een kleurrijk spanplafond of spanwand met creatieve print mogelijkheden voor plafond renovatie

Dankzij TENSION® Vivid kan elke plafond of wand digitaal bedrukt worden met afbeeldingen, slogans of kunst van jouw keuze. Dit is ideaal om producten of diensten extra in de kijker te zetten in commerciële omgevingen, steeds vaker kiezen ook particulieren voor een TENSION® Vivid voor residentiële projecten. Laat jouw creativiteit de vrije loop gaan met TENSION® Vivid spanplafonds en spanwanden.

spanplafond in een muziekstudio met lichtstrips

TENSION® Lumina - Een verlichte spanplafond of spanwand voor plafond renovatie

Een aangename verlichte ruimte creëren kan je met een TENSION® Lumina spanplafond. Door strategisch geplaatste lichtpunten achter een spanplafond te plaatsen krijg je de ultieme verlichte ruimte. BINT® biedt allerlei opties voor jouw verlichte spanplafond of wand, denk maar aan ledlampen die veranderen van kleurtint, dimbare verlichting en veel meer. Bovendien kan je met TENSION® Lumina spanplafonds allerlei opties hanteren zoals afbeeldingen bedrukken of integratie van luidsprekers.

spanplafond spanwand projectie muur tension motion in een moderne woonkamer

TENSION® Frameview - Display spanplafond of spanwand voor plafond renovatie

Een TENSION® Frameview spanplafond of spanwand kan worden beschouwd als een display frame. Dit betekent dat het voor allerlei doeleinden kan worden gebruikt zoals producten of diensten extra te benadrukken, een hotelkamer een extra touch geven of zelfs voor een dierbare herinnering eeuwig vast te leggen in jouw woonkamer.

spanplafond spanwand in een medische praktijkruimte uiterst steriel spanplafond prijs

Plafond renovatie prijs aanvragen?

Vraag een offerte aan voor een spanplafond bij BINT® en samen bekijken we hoe we jouw renovatie wensen het beste kunnen beantwoorden.

spanplafond logo bint

Wat is de prijs van een spanplafond of spanwand?

De prijs van een spanplafond varieert en hangt sterk af van het soort spanplafond je kiest voor je woning of commerciële ruimte. Een standaard spanplafond of spanwand begint vanaf €75, uiteraard hangt de effectieve prijs van een spanplafond of spanwand sterk af van heel wat factoren.

De verschillende factoren dat een invloed heeft op de prijs van een spanplafond of spanwand:

 • Materiaal van het spanplafond of spanwand (antibacteriële stof, bedrukte stof, akoestische stof met akoestische opties, lichtdoorlatend stof enz.)
 • Oppervlakte van het spanplafond of spanwand
 • Verlichtingskeuze
 • Gekozen kleur van het spanplafond of spanwand
 • Moeilijkheidsgraad van het plaatsen van een spanplafond of spanwand (zoals bogen, balken, enz.)

Waarom voor BINT® kiezen

Kiezen voor BINT® betekent kiezen voor de meest kwalitatieve, milieuvriendelijk producten. Daarbovenop krijg je een team dat zich volledig inzet voor de inrichting of renovatie van jouw huis.

Met een spanplafond of spanwand in jouw huis kan je uit talloze opties kiezen. Afgestemd op de look van het interieur van jouw huis. Denk maar aan een wand met een elegante print in jouw slaapkamer. Een verlichte koepel in jouw woonkamer, een strakke witte spanplafond in jouw keuken, of misschien een combinatie van de vermelde opties. BINT® maakt het allemaal mogelijk!

Benieuwd naar de prijs voor het plaatsen van een spanplafond of spanwand in jouw appartement? Contacteer BINT® en krijg een gratis offerte voor jouw woning, kantoor of commerciële ruimte.

Kleine professionele tip voor spanplafonds of spanwanden

Een nieuw spanplafond is een keuze die zorgvuldig moet worden overwogen. Onze experts zullen je helpen in dit proces. Zij zullen ervoor zorgen dat het spanplafond perfect in jouw huis past en jou bijstaan bij de keuze van jouw spanplafond of spanwand.

Plafond renovatie prijs aanvragen?

Vraag een offerte aan voor een spanplafond bij BINT® en samen bekijken we hoe we jouw renovatie wensen het beste kunnen beantwoorden.

spanplafond logo bint