Wat is een spanplafond?

De kosten voor het renoveren van een oud, beschadigd plafond kunnen hoog oplopen en kosten ook veel moeite. Als je op zoek bent naar een veel efficiëntere methode die zowel sneller als economischer is, zal de optie spanplafond jou aanspreken. Een spanplafond is in principe altijd een verlaagd plafond, waardoor het zeer eenvoudig is om onvolkomenheden, leidingen, bedrading, enz. te verbergen. Spanplafonds zijn een van de meest populaire oplossingen voor renovatie- en nieuwbouwprojecten. Een spanplafond is veel lichter dan gipsplaten. Bovendien laat een spanplafond ook een snellere installatie toe. We zoeken allemaal naar duurzame oplossingen bij de renovatie van ons plafond of van andere delen van onze woning, een spanplafond is zeker het overwegen waard bij innovatieve bouwprojecten. Wil je meer in jouw huis renoveren? Bekijk dan zeker onze spanwand opties.

spanplafond en spanwande in keuken met spots integratie
interieur design van een modern restaurant met een spanwand met ingebouwde verlichting spanplafond prijs

Wat is een spanplafond nu juist?

Een spanplafond is een kunststof doek (bestaande uit polyester of PVC) die van een bijzondere coating is voorzien. Het is een van de oudste technieken in binnenhuisarchitectuur. In veel landen door de eeuwen heen was het ophangen van een stof onder het plafond populair. De oude Romeinen gebruikten zijde, de Egyptenaren – vlas, terwijl de Armeniërs de voorkeur gaven aan katoen.

Deze innovatieve oplossing, een spanplafond wordt aangebracht onder een bestaand plafond, waardoor deze volledig uit het zicht verdwijnt. Met behulp van systeemprofielen, die aan de wanden worden bevestigd, wordt het doek opgespannen (vandaar de naam spanplafond). Hierdoor krijg je een volledig nieuw plafond dat niet te onderscheiden is van een ”gewoon” gipsplafond. Een spanplafond kan op twee verschillende manieren worden aangebracht en bestaat ofwel van PVC ofwel van polyester.

spanplafond en spanwand tensio essentials in een woonkamer

Spanplafond prijs aanvragen?

Vraag een offerte aan voor een spanplafond bij BINT® en samen bekijken we hoe we jouw renovatie wensen het beste kunnen beantwoorden.

spanplafond logo bint

Waarom kiezen voor een spanplafond?

Een verlaagd plafond is een perfecte oplossing voor elke plaats waar onvolkomenheden en een beschadigd oppervlak moeten worden verborgen. Of het nu gaat om een onesthetische afwerking, externe leidingen of bekabeling – met een spanplafond kan alles makkelijk worden verborgen.

Een spanplafond is altijd een verlaagd plafond – en kan gebruikt worden voor alle soorten ruimtes: woonkamer, badkamer, slaapkamer, keuken, inkomhal, traphal, etc. Op een spanplafond kunnen heel makkelijk verlichting of spots worden gemonteerd of ingebouwd. Met een spanplafond zijn veel meer verlichtingstechnieken mogelijk dan bijvoorbeeld een gyproc plafond. Een spanplafond is lichtdoorlatend en kan dus gecombineerd worden met LED achtergrond verlichting. Hierdoor kan het licht over het hele plafond of indien gewenst een bepaalde strook doorschijnen. In combinatie met een kleurprint opent dit de deuren voor heel veel creativiteit.

Welke types bestaan er?

Er zijn twee soorten spanplafonds: koude spanplafonds (gemaakt van polyester) en warme spanplafonds (gemaakt van PVC). Daarnaast zijn er vele mogelijkheden, zoals een standaard spanplafond, een akoestisch spanplafond en een bedrukt spanplafond. Verder heb je ook een spanplafond met achtergrond LED verlichting, een spanplafond in frame en een antibacterieel spanplafond dat niet alleen in medische omgevingen kan worden gebruikt, maar ook in vochtige ruimten zoals een privé-zwembad, een saunaruimte, een keuken, een badkamer, enz.

1. Polyester spanplafond

Een spanplafond of spanwand van polyester wordt ook wel een koud spanplafond genoemd. Een polyester spanplafond wordt bij kamertemperatuur geïnstalleerd. Je hoeft de ruimte dus niet te verwarmen. Het doek van een polyester spanplafond wordt met speciaal spanmateriaal en profielen van het midden naar de zijkanten toe opgespannen. In tegenstelling tot een PVC spanplafond zijn er bij een polyester spanplafond vrijwel geen naden te bespeuren en is het structureel veel steviger. Bovendien is een polyester spanplafond voor 90% recycleerbaar, waar dit bij een PVC spanplafond niet het geval is.

2. PVC spanplafond

Een PVC (polyvinylchloride) spanplafond wordt ook wel warm spanplafond genoemd. Deze naam heeft alles te maken met de methode waarop het PVC-doek gespannen wordt. Bij deze methode wordt eerst het pvc doek (los) aangebracht en vervolgens opgespannen. De spanning wordt bereikt met behulp van een warmtekanon. Het warmtekanon verwarmt het pvc doek tot wel zestig graden Celsius.

Omdat een spanplafond bestaande uit polyester tot 90% beter is voor het milieu, plaatst BINT® uitsluitend polyester spanplafonds en spanwanden

Spanplafond prijs aanvragen?

Vraag een offerte aan voor een spanplafond bij BINT® en samen bekijken we hoe we jouw renovatie wensen het beste kunnen beantwoorden.

spanplafond logo bint

De verschillen tussen een polyester en een PVC spanplafond

 • De kleur van het spanplafond:
  Een standaard PVC spanplafond heeft een glanzende kleur. Een polyester spanplafond is mat en lijkt daardoor veel meer op een perfect gepleisterd (gyproc) plafond maar zonder de nadelen ervan. Uiteraard is een polyster spanplafond ook verkrijgbaar in kleuren, prints, verlichting, akoestisch en tal van andere afwerkingen.

 

 • De zichtbare naden in het spanplafond:
  Een PVC spanplafond of spanwand wordt meestal om de drie meter afgedicht. Hierdoor ontstaan zeer dunne (nauwelijks waarneembare) naden. Een polyester spanplafond heeft meestal een veel groter oppervlak, waardoor ook veel minder naden zichtbaar zijn. Voor wie een perfecte afwerking belangrijk is, zal hierdoor veel sneller kiezen voor een polyester spanplafond.

 

 • De stabiliteit van het spanplafond:
  PVC spanplafonds en spanwanden zijn minder stabiel dan polyester spanplafonds. Dit betekent dat de kans op scheuren groter is bij een PVC spanplafond dan bij een polyester spanplafond. Hanglampen en spots zijn ook makkelijker te installeren met een spanplafond van polyester. Het is eenvoudiger om gaten te maken voor de lampen en spots.

 

 • Het onderhouden van het spanplafond:
  Indien achter het spanplafond leidingen of bekabeling aanwezig zijn, en deze van onderhoud voorzien moeten worden, dan kan een spanplafond heel eenvoudig worden losgemaakt om de werken uit te voeren, waarna het spanplafond opnieuw kan worden opgespannen. Het is vanzelfsprekend dat een polyester spanplafond zich veel flexibeler en sneller toewijst aan zulke werkzaamheden.  Dit is omdat er niet opnieuw gebruik moet worden gemaakt van een hittekanon om het spanplafond opnieuw strak te trekken, waar dit bij een PVC spanplafond wel het geval is.

Wat zijn de mogelijkheden

 • Een standaard spanplafond of spanwand
 • Een bedrukt spanplafond of spanwand
 • Een akoestisch spanplafond of spanwand
 • Een spanplafond of spanwand met achterliggende LED verlichting
 • Een antibacterieel spanplafond of spanwand
 • Een spanwand of spanplafond voor video projectie
 • Een hangend spanplafond of een spanwand in een frame verwerkt

BINT® biedt een brede keuze aan soorten spanplafonds aan. Met ons TENSION® gamma van spanplafonds en -wanden bieden wij een op maat gemaakte oplossing voor ieder interieur.

Spanplafond prijs aanvragen?

Vraag een offerte aan voor een spanplafond bij BINT® en samen bekijken we hoe we jouw renovatie wensen het beste kunnen beantwoorden.

spanplafond logo bint

TENSION® spanplafonds en spanwanden

Met TENSION® bieden wij absolute innovatie in polyester spanplafonds en spanwanden. Het systeem voor het bekleden van wanden, plafonds en panelen geeft een geheel nieuwe definitie aan exclusief ontwerp van jouw ruimtes en is het moderne alternatief voor conventioneel pleisterwerk, schilderwerk of andere vormen van plafond- en wandbekleding. TENSION® is niet alleen eenvoudig, precies en strak te monteren, maar wordt ook gekenmerkt door een bijzonder naadloos resultaat en een glad oppervlak. Het systeem combineert slimme eigenschappen die compleet nieuwe ruimte-architecturen mogelijk maken. Met een brede waaier aan kleuren, digitale prints en vormen laten wij niets te wensen over.

TENSION® Essentials – Een basis spanplafond of spanwand

TENSION® Essentials bestaat uit een groot canvas uit 100% polyester dat in elk interieur kan worden toegepast, van woonkamer tot kantoorruimte. Dit standaardassortiment spanplafonds is verkrijgbaar in een aantal basiskleuren, namelijk: wit, zwart en gebroken wit.

Architecten spanplafonds tension essentials standaard spanplafond wit in een moderne kantoor ruimte spanplafond prijs
spanplafond en spanwand tension vivid slaapkamer in een jonge woning nieuwbouw

TENSION® Vivid – Een kleurrijk spanplafond of spanwand met creatieve print mogelijkheden

Dankzij TENSION® Vivid kan elke plafond of wand digitaal bedrukt worden met afbeeldingen, slogans of kunst van jouw keuze. Dit is ideaal om producten of diensten extra in de kijker te zetten in commerciële omgevingen, steeds vaker kiezen ook particulieren voor een TENSION® Vivid voor residentiële projecten. Laat jouw creativiteit de vrije loop gaan met TENSION® Vivid spanplafonds en spanwanden.

TENSION® Whisper – Een akoestisch spanplafond of spanwand

TENSION® Whisper biedt die extra kalmte en rust in jouw eigen omgeving, of dit nu op kantoor is of in jouw privéwoning. Kies voor een TENSION® Whisper spanplafond om de akoestiek van jouw ruimtes te verbeteren. Akoestische spanwanden of spanplafonds zijn niet enkele de beste keuze voor residentiële projecten zoals bv. de slaapkamer, home-cinema ruimte of uw eigen bibliotheek. Ook voor commerciële omgevingen zoals callcenters, kantoorruimtes, vergaderzalen, geluidsstudio’s en zelfs televisiestudio’s is TENSION® Whisper een absolute aanrader.

tension whisper akoestisch standaard spanplafond in een moderne callcenter spanplafond prijs
spanplafond lumina met LED verlichting in een zeer modern kantoor

TENSION® Lumina – Een verlichte spanplafond of spanwand

Een aangename verlichte ruimte creëren kan je met een TENSION® Lumina spanplafond. Door strategisch geplaatste lichtpunten achter een spanplafond te plaatsen krijg je de ultieme verlichte ruimte. BINT® biedt allerlei opties voor jouw verlichte spanplafond of wand, denk maar aan ledlampen die veranderen van kleurtint, dimbare verlichting en veel meer. Bovendien kan je met TENSION® Lumina spanplafonds allerlei opties hanteren zoals afbeeldingen bedrukken of integratie van luidsprekers.

TENSION® Motion – Projectie spanplafond of spanwand

Jouw muren of plafonds als projectieoppervlak voor home cinema systemen, bedrijfspresentaties of spectaculaire lichtshows? Een TENSION® Motion spanplafond maakt het allemaal mogelijk. Glad en onkreukbaar, is het mogelijk om lichtshows, beelden, landschappen, foto’s, teksten en films te projecteren.

spanplafond spanwand projectie muur tension motion in een moderne woonkamer met backlight
print lichtbak. spanplafond spanwand frameview skyline op de achtergrond van een ontvangsbalie in moderne winkel

TENSION® Frameview – Display spanplafond of spanwand

Een TENSION® Frameview spanplafond of spanwand kan worden beschouwd als een display frame. Dit betekent dat het voor allerlei doeleinden kan worden gebruikt zoals producten of diensten extra te benadrukken, een hotelkamer een extra touch geven of zelfs voor een dierbare herinnering eeuwig vast te leggen in uw woonkamer.

TENSION® Sterile – Antibacterieel spanplafond of spanwand

Een TENSION® Sterile spanplafond is speciaal ontwikkeld voor de medische wereld en voor degene met smetvrees onder ons. Deze antibacterieel spanplafond voorkomt de vorming van bacteriën en vocht. Dit is ideaal voor medische omgevingen zoals een dokterspraktijk, tandartspraktijk en ziekenhuizen maar kan zelfs ook worden toegepast in restaurant, wellness centers, kinderopvang en publieke scholen. Antibacteriële spanplafonds of -wanden kunnen vrijwel overal worden toegepast. Een antibacterieel spanplafond of -wand is ook ideaal voor gebruik bij jou thuis in keukens, badkamers, privé-zwembaden en meer. 

antibacterieel sterile spanplafond met led verlichting

Spanplafond prijs aanvragen?

Vraag een offerte aan voor een spanplafond bij BINT® en samen bekijken we hoe we jouw renovatie wensen het beste kunnen beantwoorden.

spanplafond logo bint

Waarom voor een spanplafond kiezen?

Een spanplafond is de ideale oplossing voor elke ruimte waar oneffenheden en beschadigingen aan het oppervlak moeten worden verborgen. Oneffen afwerkingen, externe leidingen – ze kunnen gemakkelijk worden verborgen met een spanplafond! Het plaatsen van een spanplafond vereist minder materiaal, minder werk en is dus een betere optie dan Gyprocplaten of pleisterwerken. Het grootste pluspunt van een spanplafond is dat het zeer snel geïnstalleerd is.

Uiteraard zijn er vele andere voordelen aan het installeren van een spanplafond zoals:

 • Je zou verbaasd zijn hoe duurzaam een spanplafond is, het kan levenslang meegaan als je het goed onderhoudt;
 • Een andere eigenschap van een spanplafond is dat het het een naadloze afwerking heeft;
 • Vocht of bacterie groei? Niet langer een probleem met een spanplafond! Het voorkomt de groei van zowel bacteriën als vocht;
 • Een spanplafond heeft vele opties (akoestisch, antibacterieel, bedrukt enz.);
 • Bovendien is een spanplafond onderhoudsarm.

Waar kan ik het laten plaatsen?

Een polyester spanplafond kan vrijwel overal in jouw huis, kantoor of zaak geplaatst worden. BINT® kan een spanplafond op verschillende manieren in jouw interieur plaatsen. Door de profielen waar het materiaal van een spanplafond aan wordt gespannen, kan het in alle oppervlaktes worden toegepast in allerlei vormen. BINT® kan een spanplafond in een woonkamer tot een spanplafond met achtergrondverlichting voor displays creëren en plaatsen.

Andere ruimtes waar een spanplafond kan worden toegepast in privéwoningen:

 • Badkamer
 • Slaapkamer
 • Keuken
 • Garage
 • Zolderruimte

Andere commerciële ruimtes waar een spanplafond kan worden toegepast:

 • Juwelier
 • Kledingzaak
 • Autodealer showroom
 • Showroom
 • Verzekeringskantoren
 • Banken
 • Restaurants
 • Cafés
 • Hotels

Is een spanplafond isolerend?

Een bijkomend voordeel van spanplafonds is dat het de ruimte ook enigszins isoleert. Als je een hoog plafond hebt, kan je dit verlagen door een spanplafond te plaatsen. Hierdoor hoeft er minder ruimte verwarmd te worden en dit scheelt weer in de energiekosten.

Een spanplafond vermindert nagalm en andere slechte akoestische effecten en kan extra warmte- en geluidsisolatie creëren door de extra ruimte tussen het oud plafond en het spanplafond. Het is echter meer geschikt voor de akoestische isolatie van jouw ruimte dan voor warmte-isolatie.

BINT® biedt een brede keuze aan verschillende spanplafonds aan. Wij gebruiken kwaliteit materiaal waardoor onze spanplafonds op zich al akoestische isolatie biedt. Wil je jouw ruimtes nog beter akoestisch isoleren? Geen probleem! BINT® kan de akoestiek nog meer verbeteren door een extra laag akoestische wol achter jouw spanplafond te plaatsen.

Kan ik een het zelf plaatsen?

In deze moderne tijden lijkt het misschien gemakkelijker en goedkoper om zelf de handen uit de mouwen te steken wanneer je overweegt het interieur te veranderen of wanneer je jouw huis renoveert.

Een spanplafond plaatsen lijkt een eenvoudige klus, zeker als je weet dat dit veel sneller kan worden gedaan dan andere alternatieve zoals pleisterwerken of schilderwerk. Zomaar een spanplafond diy’en of zelf plaatsen wordt echter afgeraden en zeker als je geen ervaren klusser bent. Zelfs voor een ervaren klussen is het vrijwel een onmogelijke taak om een spanplafond zorgvuldig te plaatsen. Als een spanplafond foutief wordt geplaats kunnen de kosten flink wat oplopen en eindig je met een hoger factuur dan je initieel op had gehoopt bij het renoveren van jouw huis.

Spanplafond prijs aanvragen?

Vraag een offerte aan voor een spanplafond bij BINT® en samen bekijken we hoe we jouw renovatie wensen het beste kunnen beantwoorden.

spanplafond logo bint