Is een spanplafond isolerend? Kan je jouw huis isoleren met een spanplafond?

Natuurlijk zijn basisisolatie, dubbele beglazing en tochtwering allemaal goede manieren om te besparen op energierekeningen (net als de eenvoudige strategie om een extra trui aan te trekken). Maar wat als er een onzichtbare manier was om uw ruimte energie-efficiënter te maken en het gezelliger te maken voor u en uw gezin – of, als u een bedrijf hebt, uw personeel en klanten? Plafond isolatie is een must in elke ruimte!

Zou het juiste plafond het antwoord kunnen zijn? Ontdek het allemaal in dit artikel! 

Plafond isolatie prijs aanvragen?

Vraag een offerte aan voor een spanplafond bij BINT® en samen bekijken we hoe we jouw renovatie wensen het beste kunnen beantwoorden.

spanplafond logo bint

Verschil tussen warmte en akoestische plafond isolatie

Warmte-isolatie beperkt de warmteoverdracht, terwijl akoestische isolatie de geluidsoverdracht of de weerkaatsing van geluid beperkt. Het gecombineerde product is thermisch-akoestische isolatie, die zowel de warmteoverdracht als de geluidsoverbrenging doeltreffend vermindert.

Houdt uw huis koeler in de zomer en warmer in de winter
Warmte isolatie werkt als een barrière tegen de overdracht van warmte. In de winter genereren we warmte in huis en effectieve isolatie houdt de warmte daar. Onze thermostaat herkent wanneer het huis een bepaalde temperatuur heeft bereikt en de verwarming wordt automatisch uitgeschakeld. Zonder isolatie ontsnapt de warmte echter en moet de verwarming warmte blijven produceren om de gewenste temperatuur te handhaven. Het resultaat is een hogere energierekening.

Grote besparingen op uw energierekening
In de zomer zijn de rollen omgedraaid. De warmte is dan aan de buitenkant en dezelfde isolatie houdt een groot deel ervan tegen om het huis binnen te dringen. Hierdoor hoeven airconditioners minder onophoudelijk te draaien en betaalt u minder op uw energierekening. Veel mensen melden dat ze de kosten voor het isoleren van hun huis al binnen de eerste paar jaar hebben terugverdiend.

Spanplafond isolatie

Een spanplafond of een spanwand is een doek (van polyester of PVC) dat voorzien is van een speciale PU-coating. Het wordt geplaatst onder een bestaand plafond en is ontworpen om een plafond in slechte staat of beschadigd te verbergen zodat het volledig uit het zicht verdwijnt. Een spanplafond of -wand kan zeker en vast ook worden gebruikt om een ruimte te verfraaien. Dit doek wordt gespannen met behulp van profielsystemen, die aan de wanden worden bevestigd (vandaar de naam spanplafond). Zo krijgt je een volledig nieuw plafond en wand die niet te onderscheiden zijn van een “normaal” gipsplafond.

Wil je meer weten over een spanplafond of spanwand? Bekijk dan zeker ons artikel met meer uitleg.

akoestisch spanplafond en akoestisch spanwand door bint in een mooie etalage ruimte. plafond isolatie.

Voordelen en nadelen

Voordelen 

 • De installatie van de structuur zelf wordt uitgevoerd zonder dat het bestaande plafondoppervlak moet worden hersteld.
 • Voordeliger dan alternatieven.
 • De installatie van een standaard spanplafond met een oppervlakte van 40m2 neemt niet meer dan 1 dag in beslag.
 • Warmte- en geluidsisolatie dankzij het luchtkussen (hoogte vanaf 3 cm) tussen het plafond en het doek.
 • Gecertificeerde spanplafonds zijn brandveilig en niet schadelijk voor de menselijke gezondheid
 • Het materiaal van spanplafonds is mechanisch sterk.
 • Een spanplafond is bestendig tegen een  temperatuurbereik van -50 ° tot + 50 ° C.
 • Een polyester spanplafond blijft altijd strak gespannen en wordt niet beïnvloed door temperatuursveranderingen in de omgeving van de ruimte.
 • De levensduur van de plafondconstructie is zeer lang.
 • Een verscheidenheid aan kleuren en soorten plafondoppervlakken (mat, satijn, glans, spiegel, enz.)

Nadelen

 • In vergelijking met de traditionele soorten plafonds vereist de installatie van spanplafonds in ruimten met meer hoeken specifieke kennis en apparatuur, waardoor het niet eenvoudig is om ze zelf te installeren.
 • Een spanplafond is zeer duurzaam en kan een hele generatie lang in uw interieur meegaan, dit betekent echter niet dat het bestand is tegen perforaties. Er mogen geen scherpe voorwerpen in de buurt van een spanplafond komen. 
 • Verlaagde plafonds worden over de gehele omtrek van de ruimte bevestigd, dus het is belangrijk om de omtrek goed op te meten en het karkas te kiezen. Als de omtrek verkeerd wordt opgemeten, kan het spanplafond niet het gewenste resultaat opleveren.

Akoestische en warmte plafond isolatie

Door te investeren in een gemakkelijk te installeren spanplafond (meestal in minder dan een dag), verbetert u ook uw isolatie, waardoor u mogelijk geld bespaart op verwarming.

Een spanplafond is een eenvoudige en budgetvriendelijke oplossing voor wie snel een nieuw plafond wil plaatsen. Maar is het ook thermisch isolerend?

Voordat we nader ingaan op de vraag of een spanplafond isolerend is of niet, is het handig om erop te wijzen dat er twee soorten isolatie zijn, zoals eerder in dit artikel besproken.

Isolerend spanplafond
Een spanplafond is volledig luchtdicht. Dat wil zeggen dat de warme lucht onder het spanplafond blijft circuleren. Met andere woorden, er is nauwelijks verlies. En dat is zeer gunstig voor uw energierekening. Het verlagen van uw plafond met een spanplafond is een goede manier om de oppervlakte die verwarmd moet worden drastisch te verkleinen.
Daarnaast heeft het spanplafond in combinatie met de ruimte tussen het spanplafond en het oorspronkelijke plafond ook een zekere isolerende waarde, maar deze is gering. Veel hangt af van het gebruikte isolatiemateriaal in het dak.

Akoestische isolatie
Het spanplafond zelf kan ook geïsoleerd worden. Meestal gaat het echter om akoestische isolatie, bijvoorbeeld als het plafond zorgt voor galm in de ruimte. We spreken dan van een akoestisch spanplafond.

Bent u op zoek naar spanplafond? Onze productexperts stellen hun kennis graag tot uw beschikking. Maak uw keuze uit ons ruime assortiment TENSION® spanplafonds en spanwanden.

Soorten spanplafonds en printwanden voor plafond isolatie

 • Standaard spanplafond of spanwand
 • Bedrukt spanplafond of spanwand
 • Akoestisch spanplafond of spanwand
 • Spanplafond of spanwand met achterliggende LED verlichting
 • Antibacterieel spanplafond of spanwand
 • Spanwand of spanplafond voor video projectie
 • Hangend spanplafond of een spanwand in een frame verwerkt

BINT® biedt een brede keuze aan soorten spanplafonds aan. Met ons TENSION® gamma van spanplafonds en -wanden bieden wij een op maat gemaakte oplossing voor ieder interieur.

TENSION® Essentials - Een basis spanplafond of spanwand voor plafond isolatie

TENSION® Essentials bestaat uit een groot canvas uit 100% polyester dat in elk interieur kan worden toegepast, van woonkamer tot kantoorruimte. Dit premium gamma spanplafonds komen in een aantal standaardkleuren namelijk: wit, zwart en gebroken wit.

spanwand in een moderne slaapkamer met print van bomen

TENSION® Whisper - Een akoestisch plafind isolatie spanplafond of spanwand

TENSION® Whisper biedt die extra kalmte en rust in jouw eigen omgeving, of dit nu op kantoor is of in jouw privéwoning. Kies voor een TENSION® Whisper spanplafond om de akoestiek van jouw ruimtes te verbeteren. Akoestische spanwanden of spanplafonds zijn niet enkele de beste keuze voor residentiële projecten zoals bv. de slaapkamer, home-cinema ruimte of jouw eigen bibliotheek. Ook voor commerciële omgevingen zoals callcenters, kantoorruimtes, vergaderzalen, geluidsstudio’s en zelfs televisiestudio’s is TENSION® Whisper een absolute aanrader.

BINT® biedt bovendien verschillende opties op het gebied van het verbeteren van de akoestiek in jouw ruimtes. Extra geluidsisolatie middels akoestische wol achter jouw spanplafond of spanwand is verkrijgbaar in verschillende diktes afhankelijk van jouw behoeften.

spanplafond en spanwand lumina strak LED verlichting in gallerij ruimte

TENSION® Motion - Projectie spanplafond of spanwand met plafond isolatie

Jouw muren of plafonds als projectieoppervlak voor home cinema systemen, bedrijfspresentaties of spectaculaire lichtshows? Een TENSION® Motion spanplafond maakt het allemaal mogelijk. Glad en onkreukbaar, is het mogelijk om lichtshows, beelden, landschappen, foto’s, teksten en films te projecteren.

spanplafond en spanwand met print fotografie

TENSION® Sterile - Antibacterieel spanplafond of spanwand met plafond isolatie

Een TENSION® Sterile spanplafond is speciaal ontwikkeld geweest voor de medische wereld en voor degene met smetvrees onder ons. Dit premium gamma spanplafonds is een antibacterieel spanplafond dat de vorming van bacteriën en vocht voorkomt. Wat ideaal is voor medische omgevingen zoals een dokterspraktijk, tandartspraktijk en ziekenhuizen maar kan zelfs ook worden toegepast in restaurant, wellness centers, kinderopvang en publieke scholen. Antibacteriële spanplafonds of -wanden kunnen vrijwel overal worden toegepast.

witte spanplafond standaard essentials in een moderne eetplaats met led verlichting spots

TENSION® Vivid - Een kleurrijk spanplafond of spanwand met creatieve print mogelijkheden met plafond isolatie

Dankzij TENSION® Vivid kan elke plafond of wand digitaal bedrukt worden met afbeeldingen, slogans of kunst van jouw keuze. Dit is ideaal om producten of diensten extra in de kijker te zetten in commerciële omgevingen, steeds vaker kiezen ook particulieren voor een TENSION® Vivid voor residentiële projecten. Laat jouw creativiteit de vrije loop gaan met TENSION® Vivid spanplafonds en spanwanden.

spanplafond in een muziekstudio met lichtstrips

TENSION® Lumina - Een verlichte spanplafond of spanwand voor plafond isolatie

Een aangename verlichte ruimte creëren kan je met een TENSION® Lumina spanplafond. Door strategisch geplaatste lichtpunten achter een spanplafond te plaatsen krijg je de ultieme verlichte ruimte. BINT® biedt allerlei opties voor jouw verlichte spanplafond of wand, denk maar aan ledlampen die veranderen van kleurtint, dimbare verlichting en veel meer. Bovendien kan je met TENSION® Lumina spanplafonds allerlei opties hanteren zoals afbeeldingen bedrukken of integratie van luidsprekers.

spanplafond spanwand projectie muur tension motion in een moderne woonkamer

TENSION® Frameview - Display spanplafond of spanwand met plafond isolatie

Een TENSION® Frameview spanplafond of spanwand kan worden beschouwd als een display frame. Dit betekent dat het voor allerlei doeleinden kan worden gebruikt zoals producten of diensten extra te benadrukken, een hotelkamer een extra touch geven of zelfs voor een dierbare herinnering eeuwig vast te leggen in jouw woonkamer.

spanplafond spanwand in een medische praktijkruimte uiterst steriel spanplafond prijs

Plafond isolatie prijs aanvragen?

Vraag een offerte aan voor een spanplafond bij BINT® en samen bekijken we hoe we jouw renovatie wensen het beste kunnen beantwoorden.

spanplafond logo bint

Wat is de prijs van plafond isolatie (spanplafond of spanwand)?

De prijs van een spanplafond varieert en hangt sterk af van het soort spanplafond je kiest voor je woning of commerciële ruimte. Een standaard spanplafond of spanwand begint vanaf €75, uiteraard hangt de effectieve prijs van een spanplafond of spanwand sterk af van heel wat factoren.

De verschillende factoren dat een invloed heeft op de prijs van een spanplafond of spanwand:

 • Materiaal van het spanplafond of spanwand (antibacteriële stof, bedrukte stof, akoestische stof met akoestische opties, lichtdoorlatend stof enz.)
 • Oppervlakte van het spanplafond of spanwand
 • Verlichtingskeuze
 • Gekozen kleur van het spanplafond of spanwand
 • Moeilijkheidsgraad van het plaatsen van een spanplafond of spanwand (zoals bogen, balken, enz.)

Waarom voor BINT® kiezen

Kiezen voor BINT® betekent kiezen voor de meest kwalitatieve, milieuvriendelijk producten. Daarbovenop krijg je een team dat zich volledig inzet voor de inrichting of renovatie van jouw huis.

Met een spanplafond of spanwand in jouw huis kan je uit talloze opties kiezen. Afgestemd op de look van het interieur van jouw huis. Denk maar aan een wand met een elegante print in jouw slaapkamer. Een verlichte koepel in jouw woonkamer, een strakke witte spanplafond in jouw keuken, of misschien een combinatie van de vermelde opties. BINT® maakt het allemaal mogelijk!

Benieuwd naar de prijs voor het plaatsen van een spanplafond of spanwand in jouw appartement? Contacteer BINT® en krijg een gratis offerte voor jouw woning, kantoor of commerciële ruimte.

Kleine professionele tip voor spanplafonds of spanwanden

Een nieuw spanplafond is een keuze die zorgvuldig moet worden overwogen. Onze experts zullen je helpen in dit proces. Zij zullen ervoor zorgen dat het spanplafond perfect in jouw huis past en jou bijstaan bij de keuze van jouw spanplafond of spanwand.

Plafond isolatie prijs aanvragen?

Vraag een offerte aan voor een spanplafond bij BINT® en samen bekijken we hoe we jouw renovatie wensen het beste kunnen beantwoorden.

spanplafond logo bint