Verschillende soorten plafondverlichting: hoe de juiste kiezen?

Plafondverlichting wordt vaak over het hoofd gezien in de binnenhuisarchitectuur, maar is onmisbaar bij het creëren van de juiste sfeer en ambiance in uw huis. Het juiste type plafondlamp kiezen kan ook het verschil maken in hoe bruikbaar een kamer is, en u moet ervoor zorgen dat uw lamp functioneel is en geschikt is voor het specifieke doel. Sommige soorten plafondlampen werken beter in bepaalde situaties dan andere, en als u de verschillen tussen de verschillende plafondverlichting en hun voor- en nadelen begrijpt, zal dit u helpen bij het kiezen van de perfecte plafondverlichting voor uw ruimte.

Spanplafond met plafondverlichting prijs aanvragen?

Vraag een offerte aan voor een spanplafond bij BINT® en samen bekijken we hoe we jouw renovatie wensen het beste kunnen beantwoorden.

spanplafond logo bint

Voor je koopt

Een combinatie van sfeer-, werk en accentverlichting kan een lichtbalans tot stand brengen die aan al uw behoeften voldoet. 

De eerste stap naar plafondverlichting kiezen voor uw huis is denken hoe je sfeerverlichting creëert. Dit zorgt voor algemene verlichting in een kamer. Lusters, opbouwverlichting, inbouwspots en plafondventilatoren met verlichting zijn de meest eenvoudige manieren om sfeerverlichting te creëren omdat ze een breed gebied van de ruimte verlichten.

Nadat uw ruimte voldoende is verlicht, voegt u werkverlichting toe om de aandacht te richten op specifieke gebieden waar u geconcentreerd licht wilt. Enkele eenvoudige manieren om dit te bereiken zijn met hanglampen, rail verlichting, of een soort inbouwverlichting. Vergeet niet dat u werkverlichting kunt toevoegen met niet-plafondverlichting, zoals bureaulampen of onderkastverlichting. Werkverlichting is essentieel voor activiteiten zoals lezen, koken en verzorging.

De laatste stap om plafondverlichting te kiezen die een goed verlichte kamer compleet maakt, is accentverlichting. Accentverlichting is geconcentreerde verlichting die de aandacht vestigt op een specifiek deel van de kamer, zoals wanddecoratie of een schouw. Rail verlichting zijn ook een perfecte manier om kunst of andere zaken die u wilt laten zien te accentueren.

KLEINE TIP! 

Met dimbare verlichtingsarmaturen kunt u de sfeer in uw huis aanpassen aan elke gelegenheid.

Soorten verlichting

Een kamer kan meerdere functies hebben. Het kan een plek zijn waar u kunt ontspannen, aan de computer kunt werken, kunt knutselen, koken, een maaltijd kunt delen met vrienden, en nog veel meer… Daarom moeten verlichtingsfuncties overeenkomen met de omgeving of toepassing van de ruimte.

Er zijn over het algemeen 3 basistypes van verlichting die in een interieur kunnen worden gebruikt: 

Sfeerverlichting

Algemene of sfeerverlichting is bedoeld om een ruimte in zijn geheel te verlichten. Zij zorgt voor een gelijkmatig verlichtingsniveau in de hele ruimte, onafhankelijk van andere verlichtingsbronnen.

Bovendien is het doel ervan te zorgen voor veilig en gemakkelijk verkeer, alsmede een overzicht van de ruimte te creëren. Het omgevingslicht “weerkaatst” tegen de wanden om een zo groot mogelijke ruimte te verlichten.

Woonkamer met sfeerverlichting. Basisverlichting.
Woonkamer met sfeerverlichting. Basisverlichting.
Keuken met pendelverlichting. Werkverlichting. Soorten plafondverlichting

Taakverlichting

Deze soort verlichting verlicht de taken die een persoon in een bepaalde ruimte uitvoert, zoals lezen, koken, computerwerk. Voor dit soort taken is een feller licht nodig in een kleiner brandpunt van de ruimte.

Het is vaak beter om voor een aangenamere verlichting harde lampen of verlichting die hinderlijke schaduwen werpt, te vermijden. Het is ook praktisch om één schakelaar voor centrale verlichting te installeren, onafhankelijk van de schakelaar voor de algemene verlichting van de kamer.

Accentverlichting

Hoewel dit wordt gebruikt om bepaalde gebieden in uw interieur te accentueren, wordt het vooral gebruikt om de aandacht te vestigen op een specifiek aandachtspunt of om een gewenst effect te bereiken. Dit type verlichting wekt de indruk van een grotere ruimte. Zij wordt vaker gebruikt om een architectonisch kenmerk, een plant (in buitenopstelling), een beeldhouwwerk of een verzameling voorwerpen te accentueren.

Als algemene regel geldt dat voor een doeltreffende accentverlichting driemaal zoveel licht op het centrale punt moet worden aangebracht als de sfeerverlichting over het algemeen doet.

akoestisch spanplafond en akoestisch spanwand door bint in een mooie etalage ruimte

Plafondverlichting soorten

Een verlichtingsarmatuur kan de inrichting van een kamer echt maken of breken. De juiste plafondverlichting moet passen bij de grootte van de kamer, het soort verlichting bieden dat u nodig hebt en de andere inrichtingselementen, zoals meubilair en kleurenpalet aanvullen.

Sfeer plafondverlichting

1. Lusters

Lusters geven elke ruimte een sierlijk tintje en fleuren de ruimte op. Er zijn veel verschillende armatuurontwerpen beschikbaar – van kristal en trommel tot schaduw en spoetnik – voor elke stijl. Voeg een decoratief accent toe aan uw inkomhal of eetkamer met elegante of moderne plafondverlichting die bij uw persoonlijkheid past. Hieronder sommen we er een paar op :

 • Rond
 • Sputnik
 • Candle
 • Shaded
 • Geometric
 • Empire
Ronde plafondlamp

Ronde plafondlamp

Bolvormig plafondverlichting

Bolvormig plafondverlichting

Empire style plafondverlichting

Empire style plafondverlichting

Sputnik plafondverlichting

Sputnik plafondverlichting

2. Opbouwmontage en semi-opbouwmontage plafondverlichting 

Opbouwmontage plafondverlichting of vlak plafondverlichting worden tegen het plafond geplaatst en zijn perfect voor een minimalistische look. Deze worden vaak gebruikt in badkamers en gangen waar de ruimte meestal beperkt is. Gebruik deze in ruimtes waar uw plafonds laag zijn en en waar de mobiliteit kan worden beïnvloed door een laaghangende armatuur.

Semi inbouwmontage plafondverlichting of semi-vlak plafondverlichting hebben een korte staaf die uit het plafond steekt en zijn geweldig voor het toevoegen van een decoratief tintje aan een ruimte zonder al te storend te zijn. Deze worden vaak gebruikt als vervanging voor lusters in kamers waar het plafond te laag is.

3. Inbouwspots

Inbouwspots zijn ook bekend als spotjes. Zoals de naam al doet vermoeden, worden inbouwspots in uw plafond geplaatst, en dringen ze dus niet fysiek jouw ruimte binnen. Dit maakt ze een goede keuze als je een lage plafond hebt en jouw hoofd niet wilt stoten aan plafondverlichting of als je gewoon een strakke look wilt zonder extra gedoe.

Dit soort plafondverlichting geeft een lichtbron vanuit een bijna onzichtbare armatuur. Ze zijn de laatste tien jaar enorm populair geworden, omdat ze een uitstekende sfeer bieden en bij vrijwel elke interieurstijl passen. Dit betekent dat zelfs als u uw kleurenschema of de stijl van uw kamer verandert, u uw lampen niet hoeft te veranderen. U kunt deze lampen ook in lagen plaatsen om het type licht in de kamer aan te passen; voor een romantische kamer met weinig licht kunt u één of twee inbouwspots plaatsen, of voor een werkruimte waar u goede verlichting nodig hebt, zoals in een keuken, kunt u om de twee meter een inbouwlamp langs het plafond plaatsen.

4. Railverlichting

Railverlichting of trackverlichting is een geweldige keuze van plafondverlichting en een uitstekende keuze om uw ruimte te verlichten of een specifiek kenmerk in uw huis, zoals een schoorsteenmantel of een kunstwerk, te accentueren.

Werkverlichting

Plafondverlichting: Hanglampen

Hanglampen voegen werkverlichting toe aan elke ruimte. Ze zijn vergelijkbaar met lusters in die zin dat ze boven een ruimte hangen, maar in tegenstelling tot lusters die meerdere lampen hebben en daardoor veel licht afgeven, heeft een hanglamp telkens maar één lamp en geeft daardoor in vergelijking minder licht. 

Omdat ze kleiner zijn dan lusters, worden hanglampen meestal in meerdere hoeveelheden gekocht en gebruikt in ruimtes met een specifiek doel, zoals het bereiden van eten of dineren. Ze worden meestal gebruikt boven keukeneilanden, maar kunnen ook worden opgehangen in een inkomhal, boven eettafels, of boven uw aanrecht. 

Hanglampen zijn er in een enorme verscheidenheid aan stijlen en ontwerpen. Deze soort plafondverlichting met blootgestelde lampen zijn de laatste jaren populair geworden voor interieurs met een industriële uitstraling. Metalen hanglampen zijn ook populair om boven keukeneilanden te hangen, wat het gevoel van een eetcafé geeft. Hanglampen zijn ook compatibel met stoffen lampenkappen, die een mooie optie zijn voor slaapkamers omdat ze de kamer een zacht en gezellig gevoel geven.

Stoffen hanglampen geven meer sfeerlicht in vergelijking met metalen of glazen hanglampen, omdat het licht door de stof diffundeert en daardoor minder verblindt. Voor kleinere ruimtes, zoals een inkomhal of gang, kunnen mini-hanglampen heel geschikt zijn. Je kan er meerdere achter elkaar gebruiken voor een goede verlichting, en ze voegen ook een vleugje stijl toe aan een ruimte die anders vrij kaal zou zijn, aangezien in deze ruimtes meestal geen meubels of andere decoratie staan.

Accentverlichting

Plafondverlichting: Railverlichting

Dit type plafondverlichting kan aan het plafond worden opgehangen of dichter bij het plafond worden gemonteerd. Het heeft een rail of spoor waarlangs individuele lampen worden geplaatst. Dit is ook een uitstekende keuze om te integreren met een spanplafond.

Er is een enorme ruimte in verschillende ontwerpen voor dit type plafondverlichting, maar ze zijn over het algemeen allemaal gemaakt van metaal of glas. Voor een budgettaire functionaliteit kunnen basis track lampen worden aangekocht tegen lage prijzen, of voor een meer design-geleide keuze, zijn er vele ultra-moderne stijlen van track verlichting die een grote impact kan maken op een kamer.

Door de lichtopbrengst die dit type armatuur afgeeft, zijn ze zeer populair in een breed scala van kamers waar goed zicht essentieel is, zoals in keukens, badkamers, kantoren en kinderslaapkamers. Op veel track verlichting armaturen, kan elk individueel licht worden gehoekt in een specifieke richting, zodat u kunt aanpassen welke gebieden van de kamer zijn de beste verlicht. Hangende track verlichting is een geweldig alternatief voor kroonluchters of hanglampen boven keukeneilanden of eettafels, waardoor heldere verlichting met een zeer modern randje.

Wat is een spanplafond of spanwand?

Een spanplafond of een spanwand is een doek (van polyester of PVC) dat voorzien is van een speciale PU-coating. Het wordt geplaatst onder een bestaand plafond en is ontworpen om een plafond in slechte staat of beschadigd te verbergen zodat het volledig uit het zicht verdwijnt. Een spanplafond of -wand kan zeker en vast ook worden gebruikt om een ruimte te verfraaien. Dit doek wordt gespannen met behulp van profielsystemen, die aan de wanden worden bevestigd (vandaar de naam spanplafond). Zo krijgt je een volledig nieuw plafond en wand die niet te onderscheiden zijn van een “normaal” gipsplafond.

Wil je meer weten over een spanplafond of spanwand? Bekijk dan zeker ons artikel met meer uitleg.

Soorten spanplafonds en printwanden

 • Standaard spanplafond of spanwand
 • Bedrukt spanplafond of spanwand
 • Akoestisch spanplafond of spanwand
 • Spanplafond of spanwand met achterliggende LED verlichting
 • Antibacterieel spanplafond of spanwand
 • Spanwand of spanplafond voor video projectie
 • Een hangend spanplafond of een spanwand in een frame verwerkt

BINT® biedt een brede keuze aan soorten spanplafonds aan. Met ons TENSION® gamma van spanplafonds en -wanden bieden wij een op maat gemaakte oplossing voor ieder interieur.

TENSION® Essentials - Een basis spanplafond of spanwand met plafondverlichting

TENSION® Essentials bestaat uit een groot canvas uit 100% polyester dat in elk interieur kan worden toegepast, van woonkamer tot kantoorruimte. Dit premium gamma spanplafonds komen in een aantal standaardkleuren namelijk: wit, zwart en gebroken wit.

spanwand in een moderne slaapkamer met print van bomen

TENSION® Whisper - Een akoestisch spanplafond of spanwand met plafondverlichting

TENSION® Whisper biedt die extra kalmte en rust in jouw eigen omgeving, of dit nu op kantoor is of in jouw privéwoning. Kies voor een TENSION® Whisper spanplafond om de akoestiek van jouw ruimtes te verbeteren. Akoestische spanwanden of spanplafonds zijn niet enkele de beste keuze voor residentiële projecten zoals bv. de slaapkamer, home-cinema ruimte of jouw eigen bibliotheek. Ook voor commerciële omgevingen zoals callcenters, kantoorruimtes, vergaderzalen, geluidsstudio’s en zelfs televisiestudio’s is TENSION® Whisper een absolute aanrader.

BINT® biedt bovendien verschillende opties op het gebied van het verbeteren van de akoestiek in jouw ruimtes. Extra geluidsisolatie middels akoestische wol achter jouw spanplafond of spanwand is verkrijgbaar in verschillende diktes afhankelijk van jouw behoeften.

spanplafond en spanwand lumina strak LED verlichting in gallerij ruimte

TENSION® Motion - Projectie spanplafond of spanwand met plafondverlichting

Jouw muren of plafonds als projectieoppervlak voor home cinema systemen, bedrijfspresentaties of spectaculaire lichtshows? Een TENSION® Motion spanplafond maakt het allemaal mogelijk. Glad en onkreukbaar, is het mogelijk om lichtshows, beelden, landschappen, foto’s, teksten en films te projecteren.

spanplafond en spanwand met print fotografie

TENSION® Sterile - Antibacterieel spanplafond of spanwand met plafondverlichting

Een TENSION® Sterile spanplafond is speciaal ontwikkeld geweest voor de medische wereld en voor degene met smetvrees onder ons. Dit premium gamma spanplafonds is een antibacterieel spanplafond dat de vorming van bacteriën en vocht voorkomt. Wat ideaal is voor medische omgevingen zoals een dokterspraktijk, tandartspraktijk en ziekenhuizen maar kan zelfs ook worden toegepast in restaurant, wellness centers, kinderopvang en publieke scholen. Antibacteriële spanplafonds of -wanden kunnen vrijwel overal worden toegepast.

witte spanplafond standaard essentials in een moderne eetplaats met led verlichting spots

TENSION® Vivid - Een kleurrijk spanplafond of spanwand met creatieve print mogelijkheden met plafondverlichting

Dankzij TENSION® Vivid kan elke plafond of wand digitaal bedrukt worden met afbeeldingen, slogans of kunst van jouw keuze. Dit is ideaal om producten of diensten extra in de kijker te zetten in commerciële omgevingen, steeds vaker kiezen ook particulieren voor een TENSION® Vivid voor residentiële projecten. Laat jouw creativiteit de vrije loop gaan met TENSION® Vivid spanplafonds en spanwanden.

spanplafond in een muziekstudio met lichtstrips

TENSION® Lumina - Een verlichte spanplafond of spanwand

Een aangename verlichte ruimte creëren kan je met een TENSION® Lumina spanplafond. Door strategisch geplaatste lichtpunten achter een spanplafond te plaatsen krijg je de ultieme verlichte ruimte. BINT® biedt allerlei opties voor jouw verlichte spanplafond of wand, denk maar aan ledlampen die veranderen van kleurtint, dimbare verlichting en veel meer. Bovendien kan je met TENSION® Lumina spanplafonds allerlei opties hanteren zoals afbeeldingen bedrukken of integratie van luidsprekers.

spanplafond spanwand projectie muur tension motion in een moderne woonkamer

TENSION® Frameview - Display spanplafond of spanwand met plafondverlichting

Een TENSION® Frameview spanplafond of spanwand kan worden beschouwd als een display frame. Dit betekent dat het voor allerlei doeleinden kan worden gebruikt zoals producten of diensten extra te benadrukken, een hotelkamer een extra touch geven of zelfs voor een dierbare herinnering eeuwig vast te leggen in jouw woonkamer.

spanplafond spanwand in een medische praktijkruimte uiterst steriel spanplafond prijs

Spanplafond met plafondverlichting prijs aanvragen?

Vraag een offerte aan voor een spanplafond bij BINT® en samen bekijken we hoe we jouw renovatie wensen het beste kunnen beantwoorden.

spanplafond logo bint

Wat is de prijs van een spanplafond of spanwand?

De prijs van een spanplafond varieert en hangt sterk af van het soort spanplafond je kiest voor je woning of commerciële ruimte. Een standaard spanplafond of spanwand begint vanaf €75, uiteraard hangt de effectieve prijs van een spanplafond of spanwand sterk af van heel wat factoren.

De verschillende factoren dat een invloed heeft op de prijs van een spanplafond of spanwand:

 • Materiaal van het spanplafond of spanwand (antibacteriële stof, bedrukte stof, akoestische stof met akoestische opties, lichtdoorlatend stof enz.)
 • Oppervlakte van het spanplafond of spanwand
 • Verlichtingskeuze
 • Gekozen kleur van het spanplafond of spanwand
 • Moeilijkheidsgraad van het plaatsen van een spanplafond of spanwand (zoals bogen, balken, enz.)

Waarom voor BINT® kiezen

Kiezen voor BINT® betekent kiezen voor de meest kwalitatieve, milieuvriendelijk producten. Daarbovenop krijg je een team dat zich volledig inzet voor de inrichting of renovatie van jouw huis.

Met een spanplafond of spanwand in jouw huis kan je uit talloze opties kiezen. Afgestemd op de look van het interieur van jouw huis. Denk maar aan een wand met een elegante print in jouw slaapkamer. Een verlichte koepel in jouw woonkamer, een strakke witte spanplafond in jouw keuken, of misschien een combinatie van de vermelde opties. BINT® maakt het allemaal mogelijk!

Benieuwd naar de prijs voor het plaatsen van een spanplafond of spanwand in jouw appartement? Contacteer BINT® en krijg een gratis offerte voor jouw woning, kantoor of commerciële ruimte.

Kleine professionele tip voor spanplafonds of spanwanden

Een nieuw spanplafond is een keuze die zorgvuldig moet worden overwogen. Onze experts zullen je helpen in dit proces. Zij zullen ervoor zorgen dat het spanplafond perfect in jouw huis past en jou bijstaan bij de keuze van jouw spanplafond of spanwand.

Spanplafond met plafondverlichting prijs aanvragen?

Vraag een offerte aan voor een spanplafond bij BINT® en samen bekijken we hoe we jouw renovatie wensen het beste kunnen beantwoorden.

spanplafond logo bint