Wat is pleister werk, Gyproc en een spanplafond?

In dit artikel zullen wij meer licht werpen op het verschil tussen pleister werken, gyprocplaten, spanplafonds en stucwerk. Wij zullen de voor- en nadelen, de kenmerken en een vergelijking tussen Gyproc en spanplafonds bespreken. 

Spanplafond of Gyproc alternatief prijs aanvragen?

Vraag een offerte aan voor een spanplafond bij BINT® en samen bekijken we hoe we jouw renovatie wensen het beste kunnen beantwoorden.

spanplafond logo bint

Wat is pleisterwerk?

Pleisterwerk is een bouwmateriaal dat wordt gebruikt voor het bekleden, beschermen en decoreren van binnenmuren en plafonds. Het kan ook worden gebruikt om lijstwerk te maken, zoals plafondrozetten, kroonlijsten, kraagstenen, enzovoort.

De meest voorkomende soorten pleister zijn een samenstelling van gips, kalk of cement met water en zand. Het gips wordt meestal als droog poeder vervaardigd en vervolgens tot een dikke “pap” verwerkt door er water aan toe te voegen alvorens het aan te brengen.

Soorten pleister (of gyproc)

Er zijn een aantal verschillende soorten gips, afhankelijk van het gebruikte bindmiddel.

Gipspleister

Gipspleister, is de meest voorkomende vorm van pleister voor binnenmuren. Het wordt vervaardigd door gips te verhitten tot ongeveer 150°C (300 °F). Na vermenging met water vormt het droge gipspoeder zich om tot gips. Ongemodificeerd gips begint ongeveer 10 minuten na het mengen te harden, maar het zal pas na 72 uur volledig uitgehard zijn. Gipspleister heeft goede brandwerende eigenschappen.

Kalkpleister

Kalkpleister is een composiet van calciumhydroxide (kalk) en zand . Het kan soms worden versterkt met dierlijk haar om scheuren te voorkomen en krimp te verminderen. Het gips verhardt door contact met kooldioxide in de atmosfeer, waardoor het calciumhydroxide wordt omgezet in calciumcarbonaat (kalksteen). Het is over het algemeen flexibeler en beter ademend dan gips- en cementpleisters, en wordt het meest gebruikt op oudere gebouwen.

Cementpleister

Cementpleister is een mengsel van zand, cement en water. Het wordt gewoonlijk toegepast op gemetselde interieurs en exterieurs. Met cementpleister kan een glad oppervlak worden verkregen, maar voor interieurs is soms een extra afwerklaag van gipspleister nodig. Cementpleister is beter bestand tegen vocht dan gipspleister.

Stucwerk

Decoratief pleisterwerk, ook wel stucwerk genoemd. Plafond renovatie

De term “stucwerk” verwijst naar pleisterwerk dat op een bepaalde manier wordt bewerkt om een gestructureerd in plaats van een plat oppervlak te verkrijgen. Het wordt gebruikt als decoratieve coating voor muren en plafonds, buitenmuren, en als sculpturaal en artistiek materiaal in de architectuur.

Gyproc uitgelegd

Gyproc is gewoon een merknaam van een gipsplaat. Er zijn veel gipsplaten op de markt, maar Gyproc wordt het meest gebruikt. Gipsplaten zijn hoofdzakelijk gemaakt van gips.

Hoewel gips (of Gyproc) gebruikt wordt om gipsplaten van te maken, bevat het een grote hoeveelheid water. Het water is in kristallijne vorm, waardoor de individuele moleculen van gips droog zijn. 

Gipsplaten kunnen worden gekocht in verschillende maten, afhankelijk van de grootte van de ruimte die moet worden betimmerd. Wanneer er platen zijn aangebracht is er een mogelijkheid om te versterken met een extra laag gips. Dit is wat meestal wordt gedaan.

Wat is het verschil tussen pleisterwerk en gipsplaten zoals Gyproc?

Een gipsplaat (of Gyproc) is gemaakt van zachter materiaal, het zogenaamde gips, dat (bijna) nooit barst. De platen worden in de houten balken gespijkerd bij het afwerken van het interieur van een huis. Gips, aan de andere kant, droogt veel harder dan gipsplaten, en is arbeidsintensiever en duurder.

Gyproc plafond. Man bevestigd Gyproc platen aan het plafond en pleistert de naden en gaten. Plafond renoveren. Plafond renovatie

De voordelen en nadelen van pleister werken en gyproc

Latten en gips muren zijn een deel van het leven in een oud huis. Afhankelijk van uw situatie kunnen ze zowel mooi als vervelend zijn. Gips werd eeuwenlang gebruikt als wandbekleding en pas in het midden van de jaren 1940 begon men het te vervangen ten gunste van de nieuwere en snellere optie, gipsplaten of zoals sommige het noemen, Gyproc.

Of het u nu frustreert of inspireert, het is de moeite waard om te begrijpen wat een gipswand is en wat enkele van de voor- en nadelen zijn van deze historische wandbekleding.

Voordelen

1.) Gips is sterk

De treksterkte van een massieve gipsmuur in vergelijking met gipsplaten is aanzienlijk. Probeer maar eens uitgehard gips te schuren of een gat te slaan in een gipsmuur in vergelijking met gipsplaten. Dat zal niet gebeuren. Deze sterkte komt van pas om de deuken, inkepingen en deuken te vermijden die samengaan met gipsplaten.

2.) Gips is energie-efficiënt

Waarom is een dikkere muur beter? Daar zijn veel redenen voor, maar een van de belangrijkste is energie-efficiëntie. Dikkere gipswanden bieden betere thermische onderbrekingen dan gipsplaten en dat bespaart geld op nutsvoorzieningen.

3.) Betere geluidsisolatie

Gips is harder en dikker dan gipsplaat en daardoor en door de chemische samenstelling is het beter in geluiddemping. Het spreekt voor zich dat een muur die twee keer zo dik is, minstens twee keer zo goed geluid moet kunnen tegenhouden. Goed voor de privacy, slecht voor afluisteren.

Nadelen

1.) Slechte WIFI signalen

Die dikke gipswanden zijn de plaatsen waar WIFI en mobiele signalen het loodje leggen. Een standaard draadloze router zal waarschijnlijk niet genoeg zijn in zelfs een kleine bungalow met gips muren. U zult moeten upgraden naar een mesh systeem zoals Google WIFI.

2.) Gips scheurt

Naarmate het ouder wordt, hardt gips steeds harder uit, waardoor het brozer wordt dan gipsplaten. In gebieden met veel verkeer of in gebieden met onstabiele funderingen komen scheuren vaak voor in muren en vooral plafonds die verwoest kunnen worden door ouderdom en zwaartekracht. De effecten van de zwaartekracht op een gipsplafond kunnen meer problemen veroorzaken omdat de toetsen niet zo effectief werken als op muren, en voetverkeer van boven kan ook dienen om het gipsplafond te verzwakken.

3.) Moeilijker om dingen op te hangen

Het vorige voordeel van gips dat het sterker is, betekent ook dat het moeilijker is om in te boren of spijkeren, wat het decoreren moeilijker maakt. Er zijn een aantal trucs die je zullen helpen om dingen op te hangen aan een gipsmuur in deze vorige post. Weet alleen dat een simpele spijker in de muur zetten niet voldoende zal zijn.

Wat zijn de voordelen en nadelen van gipsplaten zoals Gyproc?

Voordelen

  • Hoewel een gipsplaat of Gyproc vrij zwaar is, maar ondanks dit, is de installatie op afstand snel gedaan.
  • Gipsplaat is brandwerend dankzij het gips dat zal voorkomen dat het vuur zich uitbreidt.
  • Gipsplaat kan worden gebruikt voor de bouw van gewone muren en plafonds maar ook als scheidingswand. Het kan gemakkelijk worden verwijderd en geïnstalleerd en kan in alle maten worden gesneden. Dit betekent dat u een gat kunt dichten door een stuk gipsplaat te snijden en het te monteren om het gat te bedekken.
  • Met gipsplaat plafonds en muren kunt u inbouwverlichting installeren en alles wat u maar wilt met gemak ophangen.

Nadelen

  • Als vuistregel geldt dat Gyproc of een gipsplaat niet bestand is tegen water. Wanneer geïnstalleerd in badkamers, kelders, of andere hoge vochtigheid kamers, kan de conditie worden aangetast. En vochtige gipsplaat zal schimmel besmettingen mogelijk te maken. Als een gipsplaat beschadigd is door water, moet het worden vervangen. De enige oplossing voor het probleem is om gipsplaten met glasvezel in plaats van papier. Deze gipsplaat types zijn beter bestand tegen water.
  • Zonder pleisterwerk over de Gyproc plaat, zal het oppervlak vatbaar zijn voor schade. Gipsplaat kan gemakkelijk worden beschadigd omdat het niet bestand is tegen stoten. Dus, je zou kunnen hebben problemen met gaten, beschadigde hoeken, tapes loskomen, en gewrichten kraken. Het goede nieuws is dat er gipsplaten reparatie oplossingen voor dergelijke problemen.
  • Hoewel Gyproc of gipsplaten vrij eenvoudig te installeren zij, vergt het deskundigheid. De afwerking moet correct worden gedaan of u zult problemen met de voegen later hebben. Ze moeten ook de voorbereiding van de kamer voor de installatie, gipsplaten genereren veel stof en het kan makkelijk over het hele huis verspreiden. Met gipsplaten komt heel veel rommel en moet de ruimte en zelfs de nabije ruimtes grondig schoongemaakt worden.

Hoe wordt pleister (of gyproc) aangebracht?

Pleisterwerk wordt meestal in lagen opgebouwd, waarbij het aantal lagen afhangt van de ruwheid van het te bepleisteren oppervlak. Ruwe, kale muren kunnen drie pleisterlagen nodig hebben, terwijl gipsplaten of Gyprocplaten  misschien slechts een afwerklaag van 2 tot 3 mm nodig hebben.

De pleistermassa, die meestal droog wordt geleverd, moet eerst met water worden gemengd, waarbij erop moet worden gelet dat de juiste romige consistentie wordt verkregen. Het mengen gaat het best door het pleister aan het water toe te voegen, niet andersom.

Het pleister kan dan op de muur worden aangebracht. De eerste laag wordt aangebracht, gekrabd en gedroogd. Daarna volgt de tweede laag en tenslotte een derde afwerkingslaag.

Pleisterwerk is een arbeidsintensief en tijdrovend proces en als gevolg daarvan is het de laatste jaren enigszins in verval geraakt, waarbij technieken zoals Gyprocplaten of gipsplaten meer populair zijn geworden. Hoewel pleisterwerk duurzaam is, kan het scheuren als het gebouw inklinkt of als het verkeerd is aangebracht.

Wat is een spanplafond of spanwand?

Een spanplafond of een spanwand is een doek (van polyester of PVC) dat voorzien is van een speciale PU-coating. Het wordt geplaatst onder een bestaand plafond en is ontworpen om een plafond in slechte staat of beschadigd te verbergen zodat het volledig uit het zicht verdwijnt. Een spanplafond of -wand kan zeker en vast ook worden gebruikt om een ruimte te verfraaien. Dit doek wordt gespannen met behulp van profielsystemen, die aan de wanden worden bevestigd (vandaar de naam spanplafond). Zo krijgt je een volledig nieuw plafond en wand die niet te onderscheiden zijn van een “normaal” gipsplafond.

Wil je meer weten over een spanplafond of spanwand? Bekijk dan zeker ons artikel met meer uitleg.

Soorten spanplafonds en printwanden

  • Standaard spanplafond of spanwand
  • Bedrukt spanplafond of spanwand
  • Akoestisch spanplafond of spanwand
  • Spanplafond of spanwand met achterliggende LED verlichting
  • Antibacterieel spanplafond of spanwand
  • Spanwand of spanplafond voor video projectie
  • Hangend spanplafond of een spanwand in een frame verwerkt

BINT® biedt een brede keuze aan soorten spanplafonds aan. Met ons TENSION® gamma van spanplafonds en -wanden bieden wij een op maat gemaakte oplossing voor ieder interieur.

TENSION® Essentials - Een basis spanplafond of spanwand

TENSION® Essentials bestaat uit een groot canvas uit 100% polyester dat in elk interieur kan worden toegepast, van woonkamer tot kantoorruimte. Dit premium gamma spanplafonds komen in een aantal standaardkleuren namelijk: wit, zwart en gebroken wit.

spanwand in een moderne slaapkamer met print van bomen

TENSION® Whisper - Een akoestisch spanplafond of spanwand

TENSION® Whisper biedt die extra kalmte en rust in jouw eigen omgeving, of dit nu op kantoor is of in jouw privéwoning. Kies voor een TENSION® Whisper spanplafond om de akoestiek van jouw ruimtes te verbeteren. Akoestische spanwanden of spanplafonds zijn niet enkele de beste keuze voor residentiële projecten zoals bv. de slaapkamer, home-cinema ruimte of jouw eigen bibliotheek. Ook voor commerciële omgevingen zoals callcenters, kantoorruimtes, vergaderzalen, geluidsstudio’s en zelfs televisiestudio’s is TENSION® Whisper een absolute aanrader.

BINT® biedt bovendien verschillende opties op het gebied van het verbeteren van de akoestiek in jouw ruimtes. Extra geluidsisolatie middels akoestische wol achter jouw spanplafond of spanwand is verkrijgbaar in verschillende diktes afhankelijk van jouw behoeften.

spanplafond en spanwand lumina strak LED verlichting in gallerij ruimte

TENSION® Motion - Projectie spanplafond of spanwand

Jouw muren of plafonds als projectieoppervlak voor home cinema systemen, bedrijfspresentaties of spectaculaire lichtshows? Een TENSION® Motion spanplafond maakt het allemaal mogelijk. Glad en onkreukbaar, is het mogelijk om lichtshows, beelden, landschappen, foto’s, teksten en films te projecteren.

spanplafond en spanwand met print fotografie

TENSION® Sterile - Antibacterieel spanplafond of spanwand

Een TENSION® Sterile spanplafond is speciaal ontwikkeld geweest voor de medische wereld en voor degene met smetvrees onder ons. Dit premium gamma spanplafonds is een antibacterieel spanplafond dat de vorming van bacteriën en vocht voorkomt. Wat ideaal is voor medische omgevingen zoals een dokterspraktijk, tandartspraktijk en ziekenhuizen maar kan zelfs ook worden toegepast in restaurant, wellness centers, kinderopvang en publieke scholen. Antibacteriële spanplafonds of -wanden kunnen vrijwel overal worden toegepast.

witte spanplafond standaard essentials in een moderne eetplaats met led verlichting spots

TENSION® Vivid - Een kleurrijk spanplafond of spanwand met creatieve print mogelijkheden

Dankzij TENSION® Vivid kan elke plafond of wand digitaal bedrukt worden met afbeeldingen, slogans of kunst van jouw keuze. Dit is ideaal om producten of diensten extra in de kijker te zetten in commerciële omgevingen, steeds vaker kiezen ook particulieren voor een TENSION® Vivid voor residentiële projecten. Laat jouw creativiteit de vrije loop gaan met TENSION® Vivid spanplafonds en spanwanden.

spanplafond in een muziekstudio met lichtstrips

TENSION® Lumina - Een verlichte spanplafond of spanwand

Een aangename verlichte ruimte creëren kan je met een TENSION® Lumina spanplafond. Door strategisch geplaatste lichtpunten achter een spanplafond te plaatsen krijg je de ultieme verlichte ruimte. BINT® biedt allerlei opties voor jouw verlichte spanplafond of wand, denk maar aan ledlampen die veranderen van kleurtint, dimbare verlichting en veel meer. Bovendien kan je met TENSION® Lumina spanplafonds allerlei opties hanteren zoals afbeeldingen bedrukken of integratie van luidsprekers.

spanplafond spanwand projectie muur tension motion in een moderne woonkamer

TENSION® Frameview - Display spanplafond of spanwand

Een TENSION® Frameview spanplafond of spanwand kan worden beschouwd als een display frame. Dit betekent dat het voor allerlei doeleinden kan worden gebruikt zoals producten of diensten extra te benadrukken, een hotelkamer een extra touch geven of zelfs voor een dierbare herinnering eeuwig vast te leggen in jouw woonkamer.

spanplafond spanwand in een medische praktijkruimte uiterst steriel spanplafond prijs

Spanplafond of Gyproc alternatief prijs aanvragen?

Vraag een offerte aan voor een spanplafond bij BINT® en samen bekijken we hoe we jouw renovatie wensen het beste kunnen beantwoorden.

spanplafond logo bint

Vergelijking tussen Gyproc/ gipsplaten en spanplafonds

Gyproc /gipsplaten
Spanplafond of printwand
Installatietijd (tot 40 m²)
5-15 dagen
6 uur tot 1 dag
Duurzaamheid
Hangt af van de vochtigheid van het gebied en de deskundigheid van de installateurs
Meer dan 12 jaar
Voorbereiding van het plafond
Voorbereidingen vereist
Geen voorbereidingen vereist
Voorbereiding van de kamer
Voorbereidingen vereist, alle meubels moeten verwijderd worden uit de ruimte
Meubels moeten niet verwijderd worden, gewoon aan de kant geschoven worden
De minimumafstand van het plafond
7 cm
3 cm
Design opties
Een gipsplaat of Gyproc is niet het eindproduct. Zodra deze is aangebracht, moet een pleisterlaag (niet noodzakelijk) worden aangebracht, gevolgd door verf of behang
Een spanplafond of printwand is het eindproduct. Eens het geplaatst is moet er niets aan gedaan worden. Oneindig design opties (elke kleur, vorm of print is mogelijk)
Geluidsisolatie
Matig
Hoog
Bestand tegen vocht
Gevoelig aan vochtigheid
Voorkomt ophoping van vocht en bacteriegroei
Garantie
1-2 jaar
15 jaar

Wat is de prijs van een spanplafond of spanwand?

De prijs van een spanplafond varieert en hangt sterk af van het soort spanplafond je kiest voor je woning of commerciële ruimte. Een standaard spanplafond of spanwand begint vanaf €75, uiteraard hangt de effectieve prijs van een spanplafond of spanwand sterk af van heel wat factoren.

De verschillende factoren dat een invloed heeft op de prijs van een spanplafond of spanwand:

  • Materiaal van het spanplafond of spanwand (antibacteriële stof, bedrukte stof, akoestische stof met akoestische opties, lichtdoorlatend stof enz.)
  • Oppervlakte van het spanplafond of spanwand
  • Verlichtingskeuze
  • Gekozen kleur van het spanplafond of spanwand
  • Moeilijkheidsgraad van het plaatsen van een spanplafond of spanwand (zoals bogen, balken, enz.)

Waarom voor BINT® kiezen

Kiezen voor BINT® betekent kiezen voor de meest kwalitatieve, milieuvriendelijk producten. Daarbovenop krijg je een team dat zich volledig inzet voor de inrichting of renovatie van jouw huis.

Met een spanplafond of spanwand in jouw huis kan je uit talloze opties kiezen. Afgestemd op de look van het interieur van jouw huis. Denk maar aan een wand met een elegante print in jouw slaapkamer. Een verlichte koepel in jouw woonkamer, een strakke witte spanplafond in jouw keuken, of misschien een combinatie van de vermelde opties. BINT® maakt het allemaal mogelijk!

Benieuwd naar de prijs voor het plaatsen van een spanplafond of spanwand in jouw appartement? Contacteer BINT® en krijg een gratis offerte voor jouw woning, kantoor of commerciële ruimte.

Kleine professionele tip voor spanplafonds of spanwanden

Een nieuw spanplafond is een keuze die zorgvuldig moet worden overwogen. Onze experts zullen je helpen in dit proces. Zij zullen ervoor zorgen dat het spanplafond perfect in jouw huis past en jou bijstaan bij de keuze van jouw spanplafond of spanwand.

Spanplafond of Gyproc alternatief prijs aanvragen?

Vraag een offerte aan voor een spanplafond bij BINT® en samen bekijken we hoe we jouw renovatie wensen het beste kunnen beantwoorden.

spanplafond logo bint