Spanplafonds – Hoe kies je de juiste spanplafond of spanwand?

spanplafond spanwand akoestisch geluidsdempend in een moderne woonkamer met print
bint spanplafond in een woning met spotjes

Spanplafonds en spanwanden bieden verschillende voordelen. Hun praktische, functionele en esthetische aspecten maken van hen de beste keuze voor renovatie werken in woningen, kantoren of commerciële omgevingen. Dankzij een ruime keuze aan materialen kunnen spanplafonds in elke ruimte worden toegepast en geeft de ruimte een strakke en verfijnde uitstraling. In dit geval is de vraag die bij iedereen opkomt, hoe het juiste spanplafond of de juiste spanwand te kiezen voor welke ruimte.

In dit artikel vindt u alle nodige informatie om u te helpen bij de keuze van uw spanplafond of uw spanwand.

Spanplafond prijs aanvragen?

Vraag een offerte aan voor een spanplafond bij BINT® en samen bekijken we hoe we jouw renovatie wensen het beste kunnen beantwoorden.

spanplafond logo bint

Wat is een spanplafond of spanwand?

Een spanplafond of een spanwand is een doek (van polyester of PVC) dat voorzien is van een speciale PU-coating. Het wordt geplaatst onder een bestaand plafond en is ontworpen om een plafond in slechte staat of beschadigd te verbergen zodat het volledig uit het zicht verdwijnt. Een spanplafond of -wand kan zeker en vast ook worden gebruikt om een ruimte te verfraaien. Dit doek wordt gespannen met behulp van profielsystemen, die aan de wanden worden bevestigd (vandaar de naam spanplafond). Zo krijgt je een volledig nieuw plafond en wand die niet te onderscheiden zijn van een “normaal” gipsplafond.

Wil je meer weten over een spanplafond of spanwand? Bekijk dan zeker ons artikel met meer uitleg.

Hoe kies je de juiste spanplafond of spanwand?

1. Bepaal type materiaal van het spanplafond of een spanwand

Het eerste waar u op moet letten bij het kiezen van uw spanplafond of spanwand is de kwaliteit en het gebruikte materiaal; spanplafonds en spanwanden kunnen van verschillende materialen worden gemaakt. De meest voorkomende zijn spanplafonds van PVC en polyester. Alvorens een materiaal te kiezen, helpen wij u in dit artikel om met elk van hen vertrouwd te raken.

 • PVC Spanplafond of spanwand 

Een PVC (polyvinylchloride) spanplafond wordt ook wel warm spanplafond genoemd. Deze naam heeft alles te maken met de methode waarop het PVC-doek gespannen wordt. Bij deze methode wordt eerst het pvc doek (los) aangebracht en vervolgens opgespannen. De spanning wordt bereikt met behulp van een warmtekanon. Het warmtekanon verwarmt het pvc doek tot wel zestig graden Celsius.

 • Polyester Spanplafond of spanwand

Een spanplafond of spanwand van polyester wordt ook wel een koud spanplafond genoemd. Een polyester spanplafond wordt bij kamertemperatuur geïnstalleerd. Je hoeft de ruimte dus niet te verwarmen. Het doek van een polyester spanplafond wordt met speciaal spanmateriaal en profielen van het midden naar de zijkanten toe opgespannen. In tegenstelling tot een PVC spanplafond zijn er bij een polyester spanplafond vrijwel geen naden te bespeuren en is het structureel veel steviger. Bovendien is een polyester spanplafond voor 90% recycleerbaar, waar dit bij een PVC spanplafond niet het geval is.

De verschillen tussen een polyester spanplafond en een PVC spanplafond :

PVC spanplafond
Polyester spanplafond
Kleur
Een standaard PVC spanplafond heeft een glanzende kleur.
Een standaard polyester spanplafond is mat.
Zichtbare naden
Een PVC spanplafond of spanwand wordt meestal om de drie meter afgedicht. Hierdoor ontstaan zeer dunne naden.
Een polyester spanplafond heeft meestal een veel groter oppervlak, waardoor ook veel minder naden zichtbaar zijn.
Stabiliteit
PVC spanplafonds zijn minder stabiel en de kans op scheuren groter is bij een PVC spanplafond dan bij een polyester spanplafond.
Hanglampen en spots zijn ook makkelijker te installeren met een spanplafond van polyester

2. Kies het soort spanplafond of spanwand

De juiste soort spanplafond kiezen kan een beetje overweldigd aanvoelen. Er zijn vele soorten spanplafonds en spanwanden, hier geven wij een overzicht van de verschillende bestaande types dat BINT® aanbiedt:

 • Standaard spanplafond of -wand

Een standaard spanplafond of spanwand is de perfecte keuze voor uw woning, kantoor of zaak als je jouw interieur graag strak en modern houdt. Met een wit spanplafond kan je nooit fout gaan!

Met een TENSION® Essentials spanplafond geef je de ‘finishing touch’ aan jouw interieur. Contacteer BINT®

 • Bedrukt spanplafond of -wand

Zoek je naar net wat meer kleur in jouw ruimte? Een leuke print of een scherpe afbeelding van een dierbare herinnering? Of zoek je naar een creatieve manier om jouw producten in de kijker te zetten in jouw zaak? Dan is een bedrukt spanplafond de oplossing voor jou!

Een TENSION® Vivid spanplafond biedt dat tikkeltje meer voor jouw interieur!

 • Akoestisch spanplafond of -wand

Rust en kalmte zijn steeds belangrijker geworden in ons drukke leven. Met een akoestisch spanplafond of spanwand kan je de akoestiek in jouw ruimtes verbeteren. Of het nu voor jouw woonkamer, kantoor of tandartspraktijk is, met een TENSION® Whisper spanplafond of spanwand kan je van jouw ruimte een rustgevende tot een productieve omgeving transformeren. Moest de geluiddempende eigenschappen dat een akoestisch spanplafond heeft niet voldoende zijn kunnen we extra akoestische isolatie voorzien dat achter jouw spanplafond of spanwand wordt geplaatst.

 • Verlicht spanplafond of -wand

Door strategisch geplaatste lichtpunten achter een spanplafond te plaatsen krijg je de ultieme verlichte ruimte. BINT® biedt allerlei opties voor jouw verlichte spanplafond of wand, denk maar aan ledlampen die veranderen van kleurtint, dimbare verlichting en veel meer. Bovendien kan je met TENSION® Lumina spanplafonds allerlei opties hanteren zoals afbeeldingen bedrukken of integratie van luidsprekers.

 • Antibacteriële spanplafond of -wand

Een antibacterieel spanplafond is speciaal ontwikkeld voor de medische wereld en voor degene met smetvrees onder ons. Een TENSION® Sterile spanplafond is een antibacterieel spanplafond dat de vorming van bacteriën en vocht voorkomt.Dit is ideaal voor medische omgevingen zoals een dokterspraktijk, tandartspraktijk en ziekenhuizen maar kan zelfs ook worden toegepast in restaurant, wellness centers, kinderopvang en publieke scholen. Antibacteriële spanplafonds of -wanden kunnen vrijwel overal worden toegepast.

 • Projectiespanplafond of -wand

Jouw muren of plafonds als projectieoppervlak voor home cinema systemen, bedrijfspresentaties of spectaculaire lichtshows? Met een projectiespanplafond of projectiespanwand breng je de bioscoop bij jou thuis!

 • Displayframe spanwand (of spanplafond)

Een TENSION® Frameview spanplafond of spanwand kan worden beschouwd als een display frame. Dit betekent dat het voor allerlei doeleinden kan worden gebruikt zoals producten of diensten extra te benadrukken, een hotelkamer een extra touch geven of zelfs voor een dierbare herinnering eeuwig vast te leggen in uw woonkamer.

Spanplafond prijs aanvragen?

Vraag een offerte aan voor een spanplafond bij BINT® en samen bekijken we hoe we jouw renovatie wensen het beste kunnen beantwoorden.

spanplafond logo bint

3. Kies de kleur of print van het spanplafond of spanwand

Aangezien het een deel van het interieur is, moet het spanplafond harmonieus passen bij de stijl van elke ruimte. Hiervoor is het noodzakelijk om zorgvuldig de kleur van het spanplafond te kiezen. Welke kleur spanplafond kiezen? Deze vraag is van belang voor veel mensen die hun interieur een make-over willen geven en hun look willen verfijnen. Professionele ontwerpers adviseren ons voortdurend over de kleuren die we in onze ruimtes moeten gebruiken, of dat nu professioneel of persoonlijk is. Door hun advies op te volgen, kunt u de juiste keuze maken.

Wit is een universele oplossing en is de beste keuze als de kamer al verzadigd is met lichte details. Koele kleuren vergroten de ruimte optisch, bijvoorbeeld lichtgroen en blauw verhogen het plafond optisch, terwijl warme kleuren de ruimte smaller maken. Om gezelligheid in uw kamers te brengen, is het raadzaam warme kleuren te gebruiken, zoals koraal of perzik, deze kleuren passen perfect in de slaapkamer, of u kunt blauw gebruiken, aangezien dat ons doet denken aan kalmte, de zee en rust.

Blauwe plafonds geven net dat tikkeltje meet aan het interieur en is ideaal voor slaapkamers en woonkamers.

De kleur geel wordt geassocieerd met intelligentie en verlichting, bovendien stimuleert deze kleur de hersenfuncties en bevordert het de spijsvertering. Een roze plafond straalt zuiverheid, geluk en romantiek uit. Bruin geeft stabiliteit en respect weer; deze kleur wordt aanbevolen voor kantoren. De keuze van de kleur van uw spanplafond wordt ook bepaald door de sfeer die u in uw ruimtes wilt projecteren. Wilt u geadviseerd worden door professionals? Aarzel niet om contact met ons op te nemen om u in dit proces te begeleiden.

4. Kies de stijl en het ontwerp van het spanplafond of de spanwand

Bij het kiezen van de stijl, kan het gemakkelijk zijn om te gaan met wat trendy is op dat moment. Niemand wil dat zijn spanplafond snel uit de mode raakt. Hiervoor moet u op zoek naar iets tijdloos. Tegelijkertijd moet u een stijl kiezen die uw persoonlijkheid weerspiegelt. Op deze manier zult u nooit genoeg krijgen van uw spanplafond.

5. Zorg voor harmonie met voorwerpen in de ruimte

Een laatste tip om uw spanplafond te kiezen is rekening te houden met de onderdelen van uw ruimtes; uw meubels, uw decoraties en uw decoratieve voorwerpen.

Het is belangrijk om aandacht te besteden aan de kleuren van uw meubels en decoratie alvorens u uw spanplafond kiest.

Het maken van de juiste keuze kan ingewikkeld en moeilijk lijken, daarom zijn onze professionals altijd aanwezig om u te sturen en te adviseren. Neem contact met ons op en profiteer van ons deskundig advies.

Spanplafond prijs aanvragen?

Vraag een offerte aan voor een spanplafond bij BINT® en samen bekijken we hoe we jouw renovatie wensen het beste kunnen beantwoorden.

spanplafond logo bint

Wat is de prijs van een spanplafond?

De prijs van een spanplafond varieert en hangt sterk af van het soort spanplafond je kiest voor je woning of commerciële ruimte. Een standaard spanplafond of spanwand begint vanaf €75, uiteraard hangt de effectieve prijs van een spanplafond of spanwand sterk af van heel wat factoren.

De verschillende factoren dat een invloed heeft op de prijs van een spanplafond of spanwand:

 • Materiaal van het spanplafond of spanwand (antibacteriële stof, bedrukte stof, akoestische stof met akoestische opties, lichtdoorlatend stof enz.)
 • Oppervlakte van het spanplafond of spanwand
 • Verlichtingskeuze
 • Gekozen kleur van het spanplafond of spanwand
 • Moeilijkheidsgraad van het plaatsen van een spanplafond of spanwand (zoals bogen, balken, enz.)

Waarom voor BINT® kiezen

Kiezen voor BINT® betekent kiezen voor de meest kwalitatieve, milieuvriendelijk producten. Daarbovenop krijg je een team dat zich volledig inzet voor de inrichting van jouw onderneming of huis.

Met een spanplafond of spanwand in jouw huis kan je uit talloze opties kiezen. Afgestemd op de look van het interieur van jouw huis. Denk maar aan een wand met een elegante print in jouw slaapkamer. Een verlichte koepel in jouw woonkamer, een strakke witte spanplafond in jouw keuken, of misschien een combinatie van de vermelde opties. BINT® maakt het allemaal mogelijk!

Benieuwd naar de prijs voor het plaatsen van een spanplafond of spanwand in jouw appartement? Contacteer BINT® en krijg een gratis offerte voor jouw woning, kantoor of commerciële ruimte.

Kleine professionele tip voor spanplafonds of spanwanden

Een nieuw spanplafond is een keuze die zorgvuldig moet worden overwogen. Onze experts zullen je helpen in dit proces. Zij zullen ervoor zorgen dat het spanplafond perfect in jouw huis past en jou bijstaan bij de keuze van jouw spanplafond of spanwand.

Spanplafond prijs aanvragen?

Vraag een offerte aan voor een spanplafond bij BINT® en samen bekijken we hoe we jouw renovatie wensen het beste kunnen beantwoorden.

spanplafond logo bint